Može li se booster doza primiti prerano?

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2021. u 09:29
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Dio građana je krenuo znatno ranije po treću, tzv. booster dozu cjepiva iako nije prošlo šest mjeseci od primanja druge doze. Što znači primiti treću dozu cjepiva ranije nego je to predviđeno u Studiju 4 objasnila je epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

– Šest mjeseci je dogovorno jer su kliničke studije pokazale da učinkovitost cjepiva s 90 ili 95% prvih tjedana nakon što smo primili dvije doze pada do 180 dana, odnosno oko šest mjeseci, na nekakvih 80%. Nakon šest mjeseci bilo bi idealno (za primanje treće doze, op.a.), ali apsolutno se ništa neće dogoditi ako ljudi dođi i koji dan, tjedan ranije, kazala je Dijana Mayer za HRT, napomenuvši kako period od 6 mjeseci po pitanju treće doze vrijedi za one ni koji su cijepljeni Pfizerom, Modernom ili AstraZenecom, a za one koji su cijepljeni jednom dozom J&J-a, za njih je booster doza predviđena već nakon dva mjeseca. Nakon treće doze COVID potvrda vrijedi godinu dana, pojasnila je između ostalog.

Mayer je potvrdila kako ćemo danas iza podneva vidjeti je li nova varijanta COVID-a omikron stigla u Hrvatsku. Do tada bi, naime, trebala stići potvrda iz laboratorija, no HZJZ se od početka ponaša kao da je omikron u Hrvatskoj potvrđen, kazala je. Opuštanja, poručuje, nema – jer klinička slika kod omikrona za sada jest blaga, ali prošlo je svega dva tjedna da znamo za njega. Kakva će klinička slika dalje biti – to ćemo tek vidjeti.

– Danas oko podneva trebali bismo imati potvrdu našeg laboratorija, ali mi se od početka ponašamo kao da je potvrđen omikron, kazala je pojasnivši kako to znači da su osobe koje su bile pozitivne na PCR testu, stavljene u izolaciju. Njihovi bliski kontakti su također obrađeni i stavljeni u samoizolaciju, a danas će se vidjeti hoće li im se ta samoizolacija skratiti odnosno ukinuti – ovisno o tome je li riječ o omikronu ili delti, jer među bliskim kontaktima, na svu sreću – kaže – ima onih koji su cijepljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close