Mobilna aplikacija koja otkriva izvore pitke vode

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. travanj 2017. u 15:33
Marko Rašić, Vedrana Vrabec, Mihaela Ivanec i Goran Ladišić/ Marko Lukunić/PIXSELL

Osim aplikacije, u suradnji s dizajnerima osmislili su i jedinstvenu staklenu ekobocu za vodu te pripadajuću torbicu za nošenje.

S ciljem mapiranja izvora pitke vode diljem Hrvatske i svijeta, ali i omogućavanja pristupa besplatnoj i zdravoj vodi svim ljudima, tim mladih hrvatskih entuzijasta pokrenuo je multidisciplinarni projekt nazvan Freewa odnosno Free Water Project.

Radi se o mobilnoj aplikaciji putem koje će biti moguće pratiti najbliže izvore pitke vode, staklenoj boci u kojoj se voda pohranjuje te pripadajućoj torbici za nošenje. Kako su najavili članovi tima, Goran Ladišić, Vedrana Vrabec, Marko Rašić i Mihaela Ivanec, to će biti stopostotni hrvatski proizvod za koji se nadaju da će biti prepoznat i u svijetu. U intervjuu za Poslovni dnevnik naglasili su i da vjeruju kako će Freewa projekt uspješno skalirati globalno te da će o zdravlju, zaštiti i važnosti očuvanja dostupnosti pitke vode osvijestiti veliki broj ljudi.

Uskoro Indiegogo kampanja
Proizvod je razvijen u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, dok se staklena boca proizvodi u Vetropacku u Humu na Sutli, čep za bocu u tvrtki Termist u Samoboru, torbica u Roosvaiju u Dugoj Resi, a mobilnu aplikaciju razvija tvrka Lloyds iz Labina. I sama pakirna ambalaža radi se u Zagrebu u tvrtki Prolix. Indiegogo marketinšku kampanju priprema agencija Start_aparat, video materijale tvrtka Aerial, pa je iz svega navedenog vidljiv plan da svojom inicijativom sudjeluju i u poticanju hrvatskog gospodarstva.

Goran Ladišić je prije nekoliko godina primijetio poprilično apsurdnu stvar. Turisti i građani rado piju vodu s izvora ili česme, ali ih toče u korištene boce PET ambalaže. Razgovarajući s njima uvidio je popriličnu razinu neznanja o zdravom i odgovornom načinu života. Naime, prema Svjetskom fondu za prirodu (World Wildlife Fund, WWF) svake minute novih 15 tisuća plastičnih boca zagadi okoliš diljem svijeta ostavljajući pri tome izniman utjecaj na prirodu, a time i na zdravlje ljudi i životinja. O tome je promišljao s Mihaelom Ivanec koja je uočila priliku za pokretanje društveno odgovornog biznisa. Javila se dizajnerima Vedrani Vrabec i Marku Rašiću (Rašić+Vrabec) koji su Freewai dali njeno ime i oblik. 

Prototipi boce i torbice
Nakon istraživanja tržišta osmislili su jedinstvenu staklenu ekobocu i došli na ideju za mobilnu aplikaciju koja će korisniku pokazivati najbliži izvor pitke vode od mjesta gdje se nalazi. Izvor vode može biti prirodni izvor ili javna česma. "Napravljen je prototip boce i praktične torbice te se spremamo za proizvodnju. Torbica je napravljena od reciklirane pet ambalaže kako bismo dodatno smanjili njenu količinu u okolišu, a može se i brendirati logotipom u svrhu suvenira ili kao korporativni poklon.

Također planiramo dio sredstava od svake prodane boce donirati WWF-u za financiranje projekata zaštite vode u Hrvatskoj. Prvu fazu mobilne aplikacije lansirat ćemo u svibnju, kada krećemo i s Indiegogo kampanjom kroz koju nam je cilj skupiti sredstva za proizvodnju prvih nekoliko tisuća primjeraka boce te dodatno razviti funkcionalnost aplikacije. Razvijamo digitalnu platformu za društveno mapiranje i  verificiranje izvora pitke vode diljem svijeta, dostupnu na internetu i preko mobilne aplikacije", kazala je Vedrana Vrabec.

Komentirajte prvi

New Report

Close