Mislite da će vas dvije maske bolje zaštiti od korone? Evo što kažu stručnjaci

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2021. u 09:13
FOTO: REUTERS/Lindsay DeDario

Nošenje maske, održavanje distance i redovito pranje ruku pokazale su se kao najučinkovitije preventivne mjere koje pomažu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Zdravstveni službenici od početka pandemije savjetuju ljudima da nose platnenu masku s tri sloja, kiruršku masku ili N95 masku kako bi se zaštitili od covida-19. Pokazalo se da su ove maske najučinkovitije jer sprječavaju širenje kapljica. No, neki su otišli i korak dalje pa nose dvije maske odjednom kako bi stvorili dodatnu zaštitnu barijeru.

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci podržava nošenje dvije maske istovremeno. Fauci smatra da je to dobra ideja, posebno sada kada su se pojavile nove varijante koronavirusa koje su najprije otkrivene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, a potom su se brzo proširile diljem svijeta.

“Ako nosite samo jednoslojnu masku, stavite još jedan sloj, to je učinkovitije”, tvrdi Fauci, prenosi N1.

Kako dodati još jedan sloj?

Vrsta maske na koju dodate još jedan sloj utjecat će na razinu zaštite koju će vam pružiti u borbi s covidom. Za dodatni sloj možete koristiti kiruršku masku ili N95 masku.

Umjesto da nosite dvije maske istovremeno, možete koristiti dvoslojnu tkaninu za vanjski sloj maske, a kiruršku za unutarnji sloj. Ako nosite troslojnu masku, svaki sloj ima svoju funkciju: vanjski sloj štiti od kapljica, srednji sloj filtrira, a unutarnji sloj upija tekućine poput sline i znoja.

Osim toga, možete koristiti i običnu platnenu dvoslojnu masku sa štitnikom za lice ili vizirom, iako postoje neke studije koje sugeriraju da je maska učinkovitija o štitnika.

Stručnjaci napominju da, čak i ako nosite dvije maske, ne biste trebali zaboraviti na ostale mjere predostrožnosti. To znači da i dalje trebate održavati fizičku distancu, redovito prati ruke sapunom i vodom t izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima, piše Business Insider.

Komentirajte prvi

New Report

Close