Microsoft za dvije milijarde dolara kupuje Minecraft

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 12. rujan 2014. u 19:00
Igrači Minecrafta zatečeni su najavom preuzimanja njegovog izdavača

Microsoft bi akviziciju platio gotovinom koju drži izvan SAD-a pa bi izbjegao plaćanje visokih poreza.

Softverski div Microsoft, koji između ostalog proizvodi i Xbox konzolu za igre u pregovorima je za kupnju švedskog Mojanga AB, softverske tvrtke koja stoji iza jedne od najpopularnijih igara na svijetu – Minecrafta.  

Cifra o kojoj se govori je nevjerojatnih – dvije  milijarde dolara, piše Bloomberg, a posao bi spram pouzdanih izvora  trebao biti sklopljen sljedećeg tjedna. Ovo je prva akvizicija Microsofta od kada je Satya Nadella preuzeo upravljanje tim tehnološkim divom, naslijedivši Stevea Ballmera. Nadella pokušava kompaniju usmjeriti prema uslugama temeljenim na webu i cloud computingu. Prema procjenama analitičara Microsoft pokušava dovabiti i ozbiljne igrače na svoju konzolu, ali i proširiti sadržaj na filmove i glazbu.  Ukoliko se sklopi posao, Microsoft planira platiti u kešu koji drži izvan Sjedinjenih Država. Tako bi kompanija dobro prošla po pitanju poreza, jer većinu gotovine čuva izvan SAD-a. 

 

54mil.

primjeraka Minecrafta je prodano čime je postao jedna od najprodavanijih igara

Usputni projekt
Inicijativa glede kupnje, odnosno prodaje stigla je od Markusa Perssona, osnivača Mojanga, temeljem dobrih dosadašnjih odnosa i zbog korisničkog interesa za Minecraft na Xboxu. Dvije tvrtke brzo su se dogovorile oko približne cijene. M. Persson, navodno, spreman je pomoći tijekom razdoblja tranzicije, no nije izgledno da će se i zadržati u Microsoftu, Premda dosadašnjim informacijama planira s mjesta glavnog programera i šefa tvrtke otići u roku od šset mjeseci. No, programeri u njegovoj tvrtki koja broji ukupno 40 zaposlenih ipak žele ostati u projektu i pod Microsoftovom palicom.

Markus 'Notch' Persson je osnovao Mojang 2010. godine, nakon što je osmislio Minecraft kao usputni projekt dok je bio zaposlen u King.com, U prvo vrijeme, korisnik je mogao kupiti Minecraft samo na Perssonovoj stranici za 15 eura. Minecraft igra, napravljena je za više platformi, uključujući konzole, računala i mobilne uređaje.  Mojang je prodao više od 54 milijuna primjeraka igre u svim njenim oblicima. A kada se radi  o fizičkim primjercima igre za PlayStation 3 i Xbox 360 konzole, do ovogodišnjeg srpnja bila je to broj 2. najprodavanija igra.   Minecraft je, inače, nedavno, napravljen i za najnoviju generaciju konzola, Xbox One i PlayStation 4. 

 

10sljedećih

godina bi Minecraft još mogao biti vrlo uspješan tržišni proizvod

Isplativo ulaganje
Microsoft će, ako kupi Mojang, Minecraft ostaviti kao igru i dalje otvorenu za sve konzole, tvrde izvori. Prema riječima analitičara, brend Minecraft mogao bi uspješno trajati sljedećih 10 godina. Stoga, cijena, koja u prvi tren izgleda kao pretjerana i prema mnogima previsoka i dalje prestavlja dobar potez i vrijednost za velike kompanije koje se pri investicijama i akvizicijama vode logikom ekskluzivnih prava i vrlo raširenog spektra korištenja brenda. 

Što je Minecraft

Rudarenje kockica

Minecraft je dosegao golemu popularnost još u Alfa stadiju razvoja što samo po sebi govori već dovoljno, ali o čemu se zapravo radi u igri?  Najčešća usporedba igre je s LEGO kockicama, u Minecraftu se "rudare" resursi u obliku kocaka od kojih igrači grade što god želite. No, to je samo vrh ledenjaka mogućnosti koji igrače čekaju u ovoj igri. Kultni status igre, čini se, potpuno je preopteretio osnivača Perssona, što se obično događa kada male tvrtke naglo postanu veliki biznis. Niz fanova pak tvrdi da nikako ne žele prodaju Microsoftu jer bi se time  izgubio neovisan duh igre i cjelokupne Minecraft zajednice.

Komentirajte prvi

New Report

Close