Microsoft i Google nisu bili u ‘špijunskom kolu’ Yahooa

Autor: Tomislav Pili , 05. listopad 2016. u 22:00
Internetska kompanija u središtu još jednog skandala/FOTOLIA

Dva vodeća pružatelja usluga elektroničke pošte tvrde da nisu kao Yahoo surađivali s tajnim službama i nadzirali komunikaciju korisnika.

Microsoft i Google u srijedu su demantirali sumnje da su i oni surađivali s američkim tajnim službama kao Yahoo i nadzirali elektroničku poštu svojih korisnika. Dvije kompanije objavile su priopćenja za američke medije u kojima tvrde da su njihovi e-mail servisi Outlook, Hotmail i Gmail sigurni od američkih špijuna.

Google kaže – nema šanse
"Nikad nismo bili angažirani u tajnom nadzoru elektroničkog prometa kao što se piše o Yahoou", izjavio je glasnogovornik Microsofta u odgovoru na upit CNBC-a. Glasnogovornik Googlea je pak istaknuo kako internetski div nikada nije primio takav zahtjev od sigurnosnih službi "Čak i da jesmo, naš bi odgovor bio – nema šanse", dodali su iz Googlea. No, tako izgleda nisu mislili u Yahoou koji se suočio s drugim velikim skandalom u vezi pitanja računalne sigurnosti svojih korisnika u svega desetak dana. Podsjetimo, prošlog mjeseca je otkriveno da je kompanija 2014. bila žrtva najvećeg hakerskog napada u povijesti gdje je provaljeno u 500 milijuna korisničkih računa.

Radili za NSA i FBI
Sada pak Reuters otkriva da u tajnosti je izradila program za pretraživanje elektroničke pošte svojih korisnika prema uputama koje su joj dale američke tajne službe, što su potvrdili dobro obaviješteni izvori. Tvrtka je pristala raditi po klasificiranim uputama američke vlade, pretražujući stotine milijuna e-mail računa za potrebe Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i FBI-a. Za sada je nepoznato za kojim su informacijama tragale tajne službe, ali se zna da su od Yahooa tražili da se e-mailovi pretražuju prema određenom nizu slova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close