Megaprojekt ‘težak’ 400 milijuna kuna za održivi ekološki razvoj grada

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. listopad 2016. u 15:55
Zajedničkim projektom Grada Umaga, komunalnog poduzeća 6. maj i Hrvatskih voda, uz 85-postotno financiranje novcem EU, izgradit će se sustav upravljanja otpadnih voda za aglomeraciju Sjeverna Istra/FOTOLIA

Umag se desetogodišnjim projektom ‘Smart city-Green city 2010.-2020.’ pozicionirao na sami vrh ljestvice gradova koji koriste najnapredniju tehnologiju i brinu o okolišu.

Pobjedu u kategoriji Pametniji okoliš na ovogodišnjem natječaju Pametni gradovi odnio je grad Umag s projektom 'Smart city-Green city 2010.-2020.'. Riječ je o velikom, desetogodišnjem megaprojektu koji cilja u smjeru održivog ekološkog razvoja grada Umaga i svih okolnih naselja, Poanta je da se grad u vrlo kratkom vremenu pozicionira na vrh ljestvice gradova koji koriste najnaprednije tehnologije i koji svakodnevno skrbe o okolišu i zdravlju svih svojih sugrađana. Strateški projekt uključuje plinofikaciju grada u okviru održivog gospodarskog razvoja i očuvanja zdravlja sugrađana, kao i okruženja u kojem živimo, odgovorno gospodarenje otpadom, odnosno ekološko gospodarenje resursima te zaštitu otpadnih voda na 3. razini.

Nadalje, cilj projekta jest postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture, smanjenje ispušnih plinova, korištenje obnovljivih izvora energije, sanacija starih odlagališta otpada i izgradnja suvremene sortirnice te ekološko osvješćivanje samih građana, od vrtića na dalje,  kroz projekte, radionice i predavanja.  Ekološka osviještenost počinje od samih kućanstava i od pravilnog razvrstavanja otpada. U tom smislu, Grad Umag i 6.maj već godinama organiziraju edukativne radionice i predavanja pod nazivom 'Izdvoji s(v)e – Fai la differenza', koji se mogu smatrati i programima osposobljavanja za građane čime se na svim razinama promovira sustav razvrstavanja otpada.

Ujedno, provodi se i projekt iz područja zaštite okoliša i održivog razvoja pod nazivom 'S nama na zelenu granu' vrijedan preko 700 tisuća kuna. Cilj projekta, čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Ante Babić iz Umaga, jest doprinijeti povećanju kvalitete i relevantnosti programa obrazovanja odraslih radi povećanja zaposlenosti u sektoru upravljanja i gospodarenja otpadom.  Nadalje, obzirom da komunalna društva do zaključno 2018. imaju obavezu izgraditi sortirnice radi cilja uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, Umag je već krajem 2014. godine, uz pretovarnu stanicu, otvorio jedinu sortirnicu u Istri i prvu u Hrvatskoj, kako bi osigurao uvjete da otpad postane sirovina i bude dalje upotrebljiv. Umag također s ponosnom ističe titulu pokretača lokalnog razvoja te se odlučno penje na sam vrh ljestvice istarskih i hrvatskih gradova po povlačenju nepovratnih sredstava za projekte iz fondova na razini države i EU. Umag je, ističu iz Grada, prvi i jedini grad u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji koji je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta otpada Donji Picudo – istok i tako postao grad primjer svim jedinicama lokalne samouprave na području Istarske i Primorsko-goranske županije. U okviru projekta, trenutno je u tijeku provedba projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Donji Picudo – Istok.

Ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi preko od 19 milijuna kuna, od čega je više od 15 milijuna kuna osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a više od 2 milijuna kuna sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  U vidu zaštite zdravlja stanovnika Grada Umaga, a i okoliša, valja istaknuti kako je 2015. godine dovršeno preko 40 kilometara plinske mreže u sklopu projekta plinofikacije. Plinofikacija predstavlja iznimni infrastrukturni zahvat i benefit za gospodarstvo, turizam, javne ustanove i, u konačnici, sve građane Grada Umaga. Zajedničkim projektom Grada Umaga, komunalnog poduzeća 6. maj i Hrvatskih voda, uz 85-postotno financiranje novcem Europske unije, izgradit će se sustav upravljanja otpadnih voda za aglomeraciju Sjeverna Istra. Izgradnjom najsuvremenijeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će, uz najviše norme očuvanja okoliša, trajno riješiti pitanje onečišćenja mora i okoliša, dodatno će se omogućiti korištenje pročišćene vode u javne svrhe.

Na taj će se način najučinkovitije zaštititi okoliš, more i zrak. U vidu smanjenja zagađenja zraka, Grad Umag je u 2016. godini za svoje djelatnike uveo korištenje električnih bicikala. Ova potpuno ekološka prijevozna sredstva djelatnici će svakodnevno koristiti u obavljanju poslova iz svog djelokruga umjesto dosadašnjih službenih automobila. Osim za gradsku upravu, bicikli će uskoro biti osigurani i za nekoliko gradskih ustanova. Isto tako, valja napomenuti da je u Umagu početkom rujna puštena u probni rad prva mala hidroelektrana (mHE) na vodovodnom sustavu koja se gradi u Hrvatskoj. Po svemu sudeći, Umag će, uz nastavak planiranih aktivnosti, postati prvim gradom u Istri u Istri u provođenju strategija usmjerenih prema održivom razvoju grada po mjeri svojih stanovnika.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanesse:

Nagrada nam je poticaj da nastavimo u pravom smjeru
U okviru desetogodišnjeg projekta "Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.", Grad Umag iz dana u dan pretvara svoje ruho u ekološki zdrav i zeleni grad te se ubrzano razvija i raste. Iznimno sam ponosan što je naš projekt, težak gotovo 400 milijuna kuna i u kojeg je uloženo puno rada, truda i ljubavi, prepoznat od strane Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista te što sam u ime svih građana Umaga preuzeo ovu zaista prestižnu nagradu. Ona predstavlja dodatan poticaj da nastavimo u pravom smjeru i da budućim generacijama stvorimo prihvatljive uvjete življenja. Desetogodišnji projekt nastavlja se sve do 2020. godine, kada ćemo konačno, svi zajedno, moći reći da upravljamo okolišem. Održivi razvoj, ekološki pristup, očuvanje okoliša, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj komunalne infrastrukture osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život. Biti proglašenim pametnim gradom, gradom budućnosti, predstavlja bitno postignuće za naš grad i za sve naše građane. Nagrada je ujedno i dokaz da se Umag nalazi na vrhu ljestvice najuređenijih i najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, čime se i ponosimo.

Komentirajte prvi

New Report

Close