Mediteranski anđeli nam donose 10 milijuna eura

Autor: Bernard Ivezić , 05. svibanj 2019. u 22:01
Tarek El Kady, osnivač Alex Angelsa i direktor Med Angelsa/Grgo Jelavić/PIXSELL

Sedmu veliku startup inicijativu na lokalnoj razini podržali su CRANE, Keymon Angels i WBAF. Fond je težak 100 milijuna eura i cilja na projekte na Sredozemlju.

Novi startup fond težak sto milijuna eura, a čijih bi desetak milijuna eura gravitiralo i u Hrvatsku, začet je u Dubrovniku ovog vikenda. Fond, koji bi trebao početi s radom u idućih godinu dana, dio je nove međunarodne institucije, Med Angels (skraćeno od mediteranskih anđela), koja će umrežavati i financijski podupirati mreže poslovnih anđela u mediteranskim državama, uključujući Hrvatsku.
Tarek El Kady, osnivač aleksandrijske mreže poslovnih anđela Alex Angels te pokretač i predsjedavajući Med Angelsa u subotu je na Techne Summitu 2019. u Dubrovniku kazao da za novi projekt imaju podršku 21 organizacije iz Europe, Azije i Afrike.

"Već u rujnu u Aleksandriji očekujem da ćemo lansirati Med Angelse kojima su, među inim, potporu dali njemački GIZ, nizozemski HIVOS Impact Investment, zatim asocijacije poslovnih anđela iz Afrike ABAN, Europe EBAN i Bliskog istoka ANME, Sophia Business Angels iz Francuske, Carthage business angels iz Tunisa, REDangels iz Portugala, IM Capital iz Libanona kao i WBAF", kaže El Kady.

Med Angels sedma je veća investicijska inicijativa, i to službena, kojoj je cilj poduprijeti startup ekosustav u Hrvatskoj. Nakon što su ovdje u 11 godina oko 40 milijuna kuna u startupe uložili članovi Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) te nakon što je unazad četiri godine nekoliko milijunskih investicija napravio 40 milijuna eura težak fond South Central Ventures (SC Ventures), od početka godine eksplodiralo je umrežavanje na sceni poslovnih anđela.

U Hrvatsku je ušao turski WBAF, odnosno Svjetski investicijski forum poslovnih anđela, koji surađuje s Krapinsko-zagorskom županijom i njenom razvojnom agencijom, zatim francuski Empowering Early Stage Investors (ESIL), koji surađuje sa zagrebačkim Zicerom. U međuvremenu se ovdje osnovala i nova lokalna mreža poslovnih anđela Keymon Angels, koja surađuje s impact HUB-om i Vernom. U idućih mjesec dana očekuje se i početak operativnog rada prvog lokalnog VC fonda Fil Rouge Capitala, koji će u iduće četiri godine ovdje ubrizgati u startup scenu više od četvrt milijarde kuna, odnosno 42 milijuna eura.

U sve to nije uračunata i neslužbena inicijativa, zapravo glasina o kojoj bruji domaća startup zajednica i za koju nismo uspjeli dobiti potvrdu. Po njoj je, navodno, opet aktualna priča o tome da Vlada razmišlja da napravi startup fond sa 60 milijuna eura, bilo to dva puta po 30 milijuna ili u paketu. Ovisno o izvorima, inicijativu bi se pokušalo realizirati s EIF-om ili sa Svjetskom bankom. I tu bi naglasak bio na jačanje startup ekosustava.

Tarek El Kady iz Med Angelsa na Techne Summitu u Dubrovniku je kazao da su se u osnivanje ove mediteranske organizacije u Hrvatskoj uključili CRANE, Keymon Angels i WBAF-ov lokalni ured. Navodi da je plan kroz nju podupirati kvalitetne startupe po cijelom Mediteranu. To će se raditi kroz grupna, odnosno sindicirana ulaganja.
"

Ukoliko Keymon Angels u Hrvatskoj žele uložiti u neki startup 100.000 eura, umjesto da to rade sami, dovoljno je da naprave dubinsko snimanje, budu lead investitor i ulože polovicu iznosa. Druge mreže poslovnih anđela s Mediterana bi se s njima udružile do 70-80 posto iznosa, a ostatak bi otvorili ostalima da se uključe", pojašnjava El Kady.

Navodi da se na taj način, lokalnim mrežama poslovnih anđela, kroz ko-investiranje udvostručuje investicijski potencijal. Primjerice, umjesto desetak mogli bi raditi 20 takvih investicija godišnje.  El Kady kaže da žele brzo krenuti s pilot ulaganjima u desetak država, među kojima i Hrvatskoj. Sličan model, gdje se kroz instituciju koja je povezala mreže poslovnih anđela, došlo do značajnog povećanja broja investicija u startupe, zabilježen je i u Latinskoj Americi gdje se takva organizacija zove Xcala.

Umjesto Nijemaca i Nizozemaca tamo je projekt inicirao InterAmerican Development Bank (IDB) krajem 2013. godine. Projekt je bio skromniji. Uloženo je inicijalno devet milijuna dolara. Mreže poslovnih anđela bi ispočetka po investiciji dobile do 70 posto sredstava iz Xcale, a kako su postajale samoodržive ta se brojka stanjila na nulu. Inicijalno, slično kao što se sad počinje događati u Hrvatskoj, eksplodirao je broj broj mreža poslovnih anđela. Godinu nakon osnivanja Xcale bile su u Južnoj Americi i Karibima njih 82. Četiri godine kasnije taj se broj stanjio na 29, ali sve su samoodržive. Usto, broj investicija u startupe u četiri se godine učetverostručio. S 42 u 2013. na 163 investicije u 2017. s tendencijom daljnjeg ubrzanog rasta.

Marta-Patricia Aparicio y Montesinos, predsjednica Keymon Angelsa, nove hrvatske mreže poslovnih anđela, koja je ni tri mjeseca od početka rada već pred zaključenjem svoje prve investicije u Hrvatskoj i koja je bila jedan od glavnih arhitekata Xcale te supervizor za IDB na tom projektu, izjavila je na Techne Summitu da u Hrvatskoj vidi veliki potencijal za investicije.
"Na primjeru Xcale se vidi doprinos koji startup ekosustavu daju organizacije koje okupljaju mreže poslovnih anđela, a Med Angels je upravo to", kaže Aparicio y Montesinos, koja se prije dvije godine doselila u Zagreb.

Julian Costley, poslovni anđeo, osnivač i bivši direktor E*TRADE-a UK te bivši direktor Reutersa za Izrael, Gazu i Zapadnu obalu kaže da je internacionalizacija biznisa danas imperativ. "Inicijative poput Med Angelsa su važne, jer startupi od početka moraju razmišljati međunarodno. Danas nije dovoljno da ostanu u svojim zemljama", kaže Costley.

Keith Wallace, izvršni partner nizozemskog Hivos Impact Investmenta kaže da je optimističan prema ovoj inicijativi. "Kada sam napravio mrežu poslovnih anđela u Nizozemskoj svi su rekli da anđeli ne vole investirati u startupe koji su im daleko, ali mi smo s Hivosom dokazali da to nije tako, nego ulažu diljem svijeta, i uvjeren sam da se slična prića može razviti i na Mediteranu", zaključuje Wallace.  

Komentirajte prvi

New Report

Close