Manje SMS-ova, ali buja online promet

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2015. u 16:15
Čak 22,7% rasta potrošnje u segmentu širokopojasnog interneta

Mobitelima se u prvih devet mjeseci telefoniralo 2% više nego lani.

Hrvatski građani mobitelima su telefonirali 6,6 milijardi minuta u devet mjeseci ove godine ili 2 posto više nego u istom razdoblju lani.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u  mobilnim mrežama promet samo u trećem tromjesečju iznosio 2,25 milijardi minuta, 1,6 posto više na godišnjoj razini, odnosno 1,7 posto nego u drugom kvartalu. Istodobno, u fiksnim mrežama promet je pao 13,5 posto pa je telefonirano 1,8 milijardi minuta. Čak 22,7 posto rasta potrošnje ostvareno je u segmentu širokopojasnog interneta.

Porast prometa širokopojasnog internetskog ostvaren je s potrošnjom od 372 milijuna gigabajta do kraja rujna, a samo u trećem tromjesečju promet je u odnosu na isto razdoblje prošle godine skočio 38 posto, dosegnuvši 142 milijuna gigabajta. I dalje se nastavlja pad broja poslanih SMS i MMS poruka u pokretnim mrežama. U devet mjeseci ove godine poslano je 2,2 milijarde SMS-a, što je 8,7 posto manje na godišnjoj razini. U trećem kvartalu poslano ih je 730 milijuna, 7,5 posto manje. MMS poruke zabilježile su i veći pad od tekstualnih, 13,7 posto, uslijed sve raširenijeg korištenja pametnih telefona i popularnosti društvenih mreža. 

Komentirajte prvi

New Report

Close