Maleni uređaj hrvatskim potrošačima pomaže uštedjeti i smanjiti račune za struju i do 20%

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2022. u 08:06
Foto: Pixsell

Dok se Vlade diljem svijeta pokušavaju dogovoriti oko modela kojim bi se ublažila inflacija i energetska kriza, ekipa sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva osmislila je zanimljivo rješenje za potrošače i poduzetnike.

Riječ je o posebnom uređaju kojim bi se građanima pomoglo u uštedi električne energije, a kako on funkcionira provjerila je naša Nataša Vidaković, piše N1.

Entuzijastični doktorandi zagrebačkog FER-a imaju magičan recept za uštedu električne energije. Ovaj maleni uređaj potrošačima pomaže uštedjeti i smanjiti račune za struju i do 20%.

“Postoje slični uređaji, oni se više-manje fokusiraju na mjerenje potrošnje, na nekakvo prikazivanje grafova, ali zapravo ne postoji uvid u potrošnju u smislu što se sve može učiniti da se zapravo uštedi na računu za struju, rekao je Alen Hrga, suosnivač startup tvrtke Green Energy Pal.

Poznato je da u kućanstvima najviše troše strujne grijalice, a kod poduzetnika svi uređaji s motorom za pogon, piše N1.

A evo i kako stvar radi zapravo i u praksi. Enpulse funkcionira kao digitalni energetski konzultant kojeg instalirate u glavnu razvodnu kutiju i pomoću senzora on zapravo prikuplja podatke. Zatim te podatke šalje u Cloud.

“Zatim možemo vidjeti podatke na bilo kojem uređaju – mobitelu ili laptopu. On analizira vašu mjesečnu potrošnju, mjeri koliko vam koji uređaj troši električne energije i onda Vam pomaže da smanjite trošak električne energije”, rekao je Ivan Sudić, suosnivač startup tvrtke Green Energy Pal.

Ideju su dobili su prije dvije godine pa su tako jedni od rijetkih kojima je energetska kriza pomogla u razvoju.

Komentirajte prvi

New Report

Close