Lipički AI Centar uz podršku Birda pokreće inkubator i akcelerator

Autor: Lucija Špiljak , 23. ožujak 2022. u 22:00
Foto: JURICA GALOIć/PIXSELL

Slavonska ustanova dobiva prostor u Zagrebu i pristup mreži stručnjaka.

Centar za umjetnu inteligenciju (AI) Lipik potpisao je ugovor o suradnji sa zagrebačkim BIRD Incubatorom, čime startup ekosustav usmjeren na područje umjetne inteligencije i podatkovne analitike dobiva dodatnu podršku.

Ovom suradnjom će startupi koje su pokrenuli polaznici šestomjesečne edukacije u Centru za umjetnu inteligenciju Lipika imati mogućnost iskoristiti resurse BIRD Incubatora za još brži razvoj svog inovativnog poslovnog projekta.

Razvoj projekta Centra umjetne inteligencije ide dalje pa se tako u Lipiku pokreće novi projekt školovanja za pokretanje startupa na području umjetne inteligencije u maksimalnom trajanju od dvije godine. U sklopu projekta školovanja za pokretanje startupa otvara se Startup inkubator i akcelerator umjetne inteligencije, laboratorij umjetne inteligencije i ustanova za obrazovanje odraslih.

“BIRD Incubator će lipičkom AI Centru omogućiti prostor u Zagrebu, pristup svojoj mreži od 80 mentora i 20-ak investitora i poslovnih anđela, te suradnju s inkubatorima i fakultetima”, pojasnio je Dražen Oreščanin, suosnivač Poslovne inteligencije koja je u veljači 2021. pokrenula BIRD incubator za umjetnu inteligenciju.

AI Centar Lipik studentima nudi besplatno školovanje i sredstva za život kroz svih šest mjeseci osposobljavanja za zanimanje programera/keza umjetnu inteligenciju. Nude prostor, petero asistenata, gostovanja stručnjaka, tvrtki i institucija, vrhunsku opremu i uvjete rada, zaposlenje i poticaje za otvaranje startupa, pomoć pri kupnji nekretnine i polaganje svjetskih certifikata.

Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije Lipik danas je dom 15 startupa koje su pokrenuli polaznici nakon osposobljavanja, a trenutačno imaju 43 zaposlena.

Za startupe je u tijeku izgradnja budućeg startup inkubatora i akceleratora umjetne inteligencije. Nude im pritom infrastrukturu i prostore, poticaje za otvaranje tvrtke, sredstva za život u počecima rada, opremu za rad i zaposlenike kroz program šestomjesečnog osposobljavanja.

Povećanje broja polaznika

AI Centar Lipik u prvoj je generaciji iznjedrio 23 stručnjaka koji nose titulu programera/ki za umjetnu inteligenciju, nakon intenzivne šestomjesečne edukacije s više od 1000 sati teorije i prakse.

Uskoro kreću prijave za novu generaciju polaznika osposobljavanja, a idejni začetnik cijelog projekta Dejan Iličić nada se povećanju broja polaznika ove godine s obzirom na veliki interes. Ovaj gradić s tek nekoliko tisuća stanovnika sve češće s razlogom nazivaju “slavonskom Silicijskom dolinom” gdje stasaju mladi stručnjaci za umjetnu inteligenciju.

AI Centar Lipik osnovan je na Iličićevu inicijativu 2020. godine, kao odjel u sklopu Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. Unutar njega danas djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije, te Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije koji pruža smještaj i podršku tvrtkama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom.

Jedinstveni projekt

Premda još relativno mlad projekt, već u dvije generacije polaznika zajedno broje oko 700 prijava na 23 slobodna mjesta po generaciji. Njihovu je inicijativu prepoznao i Microsoft Hrvatska koji u AI Centru Lipik polaznicima i tvrtkama omogućava besplatne online tečajeve za digitalne vještine. AI Centar ima kontinuiranu podršku gradske vlasti, a BIRD Incubatoru na prilici je posebno zahvalan gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

“Lipik je turistički grad koji je tijekom Domovinskog rata razrušen, no ljudi su se pokazali kao velika snaga, pa tako danas razvijamo nove tehnologije i gospodarstvo. Zadovoljstvo je ponovno biti u BIRD Incubatoru predstavljajući projekt umjetne inteligencije jedinstven u Hrvatskoj, ali i u svijetu”, rekao je Kasana.

Prije gotovo pola godine u Lipik je došla jedna njemačka IT programerska tvrtka privučena pričom o Centru umjetne inteligencije.

“Dobili su u mjesec dana sve što su tražili, počeli su raditi i danas zapošljavaju već 15 programera”, rekao je ranije u razgovoru za Poslovni dnevnik Dejan Iličić, te podsjetio je da Centar i Grad žele ostvariti dugogodišnji san o Kampusu umjetne inteligencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close