Kupci sve češće traže hibridna računala

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2015. u 21:59
Hibridno računalo

Prodaja hibrida treba do 2016. godine porasti na 58 milijuna komada.

Tržište osobnih računala u velikim je problemima posljednjih pet godina, ali vjerovalo se da će katastrofalne brojke iz 2013. i 2014. biti ispravljene u ovoj godini.

Oslanjali su se stručnjaci i proizvođači na hibridne uređaje, ali Gartner je novim istraživanjem pokazao da od tog optimizma ipak nema ništa tako skoro, piše internetski portal ictbusiness.info. Hibridna računala bila su jedina stavka koja ne pada od 2012. godine. Konstantno su u porastu i očekuje se da bi do 2019. godine trebali porasti do 58 milijuna s 12,6 milijuna iz 2014. godine ili 13,5 milijuna iz ove godine. Također, hibridna ultra-prijenosna računala su najbrže rastućo segment tržišta računala i u odnosu na prošlu godinu bi trebala porasti u prodaji za 77 posto.

Jasno je, ide tržište prema gore u nekim segmentima, ali tu je riječ o nekoliko desetaka milijuna uređaja, što ne mijenja na bolje kompletnu sliku. I riječ je o periodu od pet godina, što znači da u ovom trenutku nekog pravog spasa za tržište računala nema. Ali proizvođači svejedno žele svoj dio kolača jer hibridni su uređaji skuplji, kreću se od 199 do 1999 američkih dolara.

Asus najbolje kotira s 3,1 milijunom isporučenih primjeraka od ukupnih 13,5 milijuna prognoziranih za ovu godinu.  Slijedi Lenovo (1,9 milijuna) i HP (800 tisuća). Možda se netko pita otkud tolika popularnost hibridnih računala, ali tu je riječ o hibridu između prijenosnog računala i tableta, koji polako postaje sve popularniji . 

Komentirajte prvi

New Report

Close