Craft Technology e-etikete: Domaći softver i usluga rješavaju problem usklađivanja vina sa novim EU propisima

Autor: Promo , 07. prosinac 2023. u 10:00
FOTO: PROMO

Vinari diljem svijeta koji prodaju vina na području EU suočavaju se sa izazovom nove regulative koja stupa na snagu 08.12.23. Od vinara zahtjeva da se pozabave tehnologijom i pravnim temama ili pronađu gotovo rješenje. Jedno od takvih je i Craft Technology e-etikete, softver i usluga domaćih eksperata iz vinske branše koju već koriste vinari diljem svijeta.

Nova EU Uredba 2021/2117 nalaže da sva vina koja se prodaju unutar granica EU-u moraju sadržavati informacije o alergenima, energetskoj vrijednosti, sastojcima i nutritivnim vrijednostima vina što predtavlja veliku promjenu u vinskoj branši. Podaci o alergenima i energetskoj vrijednosti moraju biti navedeni na fizičkoj etiketi, dok se podaci o sastojcima i nutritivnim vrijednostima vina mogu navesti putem QR kodova ili web poveznica.

Navedene informacije moraju biti usklađene s EU regulativama, uključujući prijevode na sva 24 službena jezika EU-a. Radi se o okvirno 130 različitih podataka koji moraju biti prikazani na webu, dostupnom putem tzv. E-etiketa odnosno QR kodova. Dodatno, ovi podaci moraju u potpunosti biti odvojeni od web stranica vinara te ne smiju prikazivati marketinške poruke. U protivnom slijede rigorozne kazne.

Rješenje ovog problema za vinare diljem svijeta ponudila je Hrvatska firma Craft Techology, eksperti iz vinske branše sa backgroundom u marketingu, kreiranju sadržaja i digitalnoj transformaciji koji dobro poznaju potrebe vinara jer sa njima već surađuju kroz eCommerce i content portal Wine&more.

Oni su nedavn izbacili Craft Technology e-etikete , softver koji vinarima omogućuje jednostavan unos podataka o vinima i ispis QR kodova koje vode na web stranice prevedne na ne samo 24 jezika EU već i na sve relevantne svjetske jezike. Uz to, tim Craft Technologyja istražio je sve pojedinosti ovog kompleksnog zakona i napravio vodič  ”Vinske e-etikete pojašnjene jednostavnim jezikom” . Uz planove koji ovise o broju vinskih etiketa (10, 30, 50 ili 100 etiketa) Craft Technology se na tržiuštu diferencira dodatnim uslugama unosa i provjere sadržaja što je, pokazalo se, vinarima izuzetno važno jer se radije bave drugim poslovima.

Ono što nas čini drukčijima je prije svega činjenica da dolazimo iz vinske branše, da razumijemo probleme vinara i njihov način poslovanja zato što već dugi niz godina surađuejmo. Prodajemo i promoviramo njihova vina kako u fizičkoj prodaji tako i kroz Wine&more e-commerce i content platformu. Uložili smo puno vremena u “dešifriranje” zakona i prikupljanje svih potrebnih informacija koje se i dalje mijenjaju u hodu što predstavlja veliki izazov za sve uključene strane. Naše rješenje nije samo softver za unos podataka o vinu i ispis QR kodova već cjelovita “ključ u ruke” usluga kojom se diferenciramo na tržištu. poručuje Dario Drmač, izvršni direktor i suosnivač Craft Technology platforme. 

“Ključ našeg rješenja je u davanju dodane vrijednosti svakom vinaru. U razgovorima sa velikim brojem vinara iz Hrvatske i inozemstva uvidjeli smo da usklađivanje sa ovom regulativom za njih predstavlja veliki izazov naprosto iz razloga što nemaju znanja i resursa da se bave sa tehnološkim i pravnim aspektom regulative. Tu dolazimo mi sa našim rješenjem koji nije samo softver kao usluga već i sama usluga i savjetovanje. Primjerice, u našem vodiču ”Vinske e-etikete pojašnjene jednostavnim jezikom” nudimo popis laboratorija u kojima mogu obaviti analizu vina kako bi došli do traženih podataka. Veseli nas početni interes vinara iz svih krajeva svijeta sa naglaskom na “vinske” zemlje kao što su Italija, Francuska i Španjolska, a ne manjka interesa ni iz UKa i SADa.  rekao je Ivan Kovačević, suosnivač i COO Craft Technologyja. 

Osim planova i paketa te dodatnih usluga, Craft Technology tim je prikupio vrijedne informacije o regulativi i napravio ih dostupnima u video formatu, bazi znanja i na webu.

FOTO: Promo

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close