Još jedan krah kriptovaluta, uslijedila kaskadna reakcija i panični sell-off

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2021. u 13:18
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

još uvijek je nejasno kako je u tako kratko vrijeme došlo do još jedne kaskadne reakcije.

Prije dva dana Bitcoin zabilježio još jedan drastičan pad vrijednosti, a ništa bolje nisu prošle ni druge kriptovalute. Naime, kao i 7. rujna, dogodila se još jedna automatska likvidacija „overleveraged“ pozicija, u trgovanju derivatima. Bitcoin CME Gap je bio pozicioniran na 46.500 dolara, iako je vrijednost najveće kriptovalute par dana prije prije iznosila između 47.500 i 49.000 dolara, piše mob.hr.

Jasno, s obzirom na prirodu derivata koji se prodaju na mjenjačnicama, sitne ribe željne brze zarade još jednom su zabilježile ogromne gubitke, koje se prema nekim procjenama kreću oko 2 milijarde dolara. Ponovno je uslijedila kaskadna reakcija i panični sell-off, što je za sobom povuklo i druge kriptovalute.

Tako je Bitcoin s oko 49.000 dolara pao na 42.500, a ništa bolje nisu prošli ni altcoini, uz izuzetak Cosmosa (ATOM), koji je zabilježio najmanji pad. Naime, ovaj coin je u prethodnih mjesec dana zabilježio rast od preko 100% i zahvaljujući kvalitetnim projektima, zaintrigirao mnogi broj kupaca. Uskoro je uslijedila korekcija i kupovanje dipova, pa je tako cijena Bitcoina u trenutnu pisanja ovog teksta iznosila oko 43.900 dolara.

Istini za volju, još uvijek je nejasno kako je u tako kratko vrijeme došlo do još jedne kaskadne reakcije koja je srušila cijene kriptovaluta, no s obzirom na volatilnost i nedostatak regulacije, ovakvi događaji uopće ne čude. Međutim, mnogi analitičari ovaj događaja povezuju s kolapsom kineskog tržišta nekretnina, posebice Evergrande grupe koja je doživjela oštar pad na burzi u Hong Kongu. Naime, iako se radi o krizi nekretnina unutar same Kine, obveznice Evergrande grupe prodaju se i na stranim tržištima, posebice američkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close