Hrvatski Worig ušao među 11 odabranih: Oni mogu poboljšati financijsko stanje građana s malim i srednjim prihodima

Autor: Bernard Ivezić , 09. srpanj 2020. u 14:00
Splitski dvojac suosnivača čine braća Nino i Deni Ćosić/LUKA STANZL/PIXSELL

Ulazak u program Finance Forward Europe priprema je za iduću investicijsku rundu, no vrijednija je činjenica da su nam PayPal i MetLive izravno ponudili pomoć.

Hrvatski startup Worig jedan je od 11 najboljih fintecha u Europi koji mogu poboljšati financijsko stanje građana s malim i srednjim prihodima.

Worig je ušao u investicijski program Finance Forward Europe, koji su mentorski i investicijski podržali PayPal te jedan od deset najvećih osiguravatelja na svijetu MetLife.

Uz domaći Worig, za svoje su se mjesto u programu izborili startupi iz području proptecha, wealthtecha, banktecha i drugih područja financijske industrije iz Velike Britanije, Irske, Njemačke, Danske i Španjolske.

Kreiranje boniteta

Marta Zaccagnini, voditeljica programa za Europu u Village Capitalu kaže da je 11 izabranih startupa, među njih 80 koji su se prijavili sa Starog kontinenta, u poziciji da mogu sistemski utjecati na promjene marginaliziranih skupina u društvu. U financijskom svijetu to je postala posebno aktualna tema posljednjih mjeseci zbog jačanja korona krize.

“Uzbuđena sam što ćemo zajedno raditi na stvaranju proizvoda koji će poboljšati financijske uvjete građana s niskim i srednjim prihodima diljem Europske Unije”, kaže Zaccagnini. Worig je prvi hrvatski startup za dugoročni najam stanova.

U javnosti se prvi put počeo pojavljivati krajem prošle godine, a osnovao ga je splitski dvojac, braća Nino i Deni Ćosić, koji imaju iskustva u nekretninskoj industriji. Worig problemu iznajmljivanja stanova pristupa kroz kreiranje boniteta za iznajmitelje i iznajmljivače.

Hrvatski startup je lani ušao u uži krug jednog od najvećih europskih startup festivala, amsterdamskog TNW-a, zatim je u njega EIT Digital investirao 15.000 eura.

U svoj program uvrstio ga je najveći slovenski startup akcelerator ABC, a pobijedio je i na hrvatskom finalu RBA-ovog Elevator Challengea osvojivši 5000 eura. Krajem 2019. ulazi u akcelerator najvećeg hrvatskog VC fonda Fil Rouge i prima investiciju od 50.000 eura.

Prilika za ekspanziju

Nino Ćosić, suosnivač i direktor Woriga kaže da je ulazak u program Finance Forward Europe priprema za iduću investicijsku rundu, a ujedno dobra prilika da na tom putu prime i potencijalnih od 20 do 50 tisuća dolara bespovratnih sredstava.

“Mnogo vrednije od tog novca je činjenica da su nam PayPal i MetLife izravno ponudili pomoć i to tako da nam PayPal pomaže s pravnim savjetima oko čuvanja novca, transfera novca, plaćanjima i cijelim financijskim dijelom, a MetLife s pravnim dijelom oko regulative i proizvoda te ćemo zahvaljujući njima brže biti spremni za ekspanziju na europsko tržište”, kaže Ćosić.

Dodaje da, nažalost, PayPal neće moći koristiti u Hrvatskoj, jer je servis nedavno ukinuo podršku za kunu. No, zato o alternativnom financijskom partneru za Hrvatsku razgovaraju s bankama koje nude digitalna rješenja kakvo je već tržišno etablirani KeksPay Erste banke.

Ćosić naglašava da su tijekom korona karantene u Hrvatskoj na tržište izbacili prvu verziju svog proizvoda.

Trenutačno je aplikacija u beta verziji i ima podršku za izradu stambenog rejtinga pomoću podataka iz četiri velike banke u Hrvatskoj. U idućih desetak dana dobit će podršku za sve banke pomoću softvera koji podržava PSD2 standard, tj. otvoreno bankarstvo.

“To će nam omogućiti dostupnost svim korisnicima na tržištu, znači svim najmoprimcima i najmodavcima, a trenutačno naš sustav testira sto korisnika od čega samo dva najmodavca dok su ostali najmoprimci te je njih 30 generiralo izvješća o rejtingu”, zaključuje Ćosić.

Komentirajte prvi

New Report

Close