Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo
Simris

Je li ovo tipično švedski, možda se pitate? Ne, ovo je tipično za budućnost svijeta 

Jeste li ikada sudjelovali u bymöteu? Ako niste, onda puno propuštate. Bymöte je tipičan seoski sastanak u Švedskoj, gdje se ljudi okupljaju u prijateljskoj atmosferi i razgovaraju o onome što je važno za njih i seosku zajednicu. 

PD VL native tim
21. studeni 2020. u 09:40

Tako su se jednoga popodneva Patrik, Karin, Annika i Helen sastali oko ugodnog stola osvijetljenog svijećama i postavljenog uz fikabröd – ukusnu tortu i kavu – i razgovarali o mogućnosti opskrbe svog sela Simrisa električnom energijom na potpuno održiv način. Doduše, energija nije problem koji se obično pojavi na seoskom sastanku, ali Simris, smješten na jugu Švedske uz more, nije obično selo.
Godinu dana ranije u poslovnici E.ON-a u gradu Malmöu sastalo se 15 stručnjaka iz širokog spektra poslovnih područja. Njihov je zadatak bio napraviti futuristički i obnovljiv projekt, nikad prije viđen.
Nazočio je i Luis Arturo Hernández, voditelj inovacija, energetskih zajednica i mreža u E.ON-ovom timu koji stvara inovativne koncepte koji pomažu ubrzati energetsku tranziciju u različitim zemljama. U to je vrijeme bio zadužen za pronalaženje dobavljača širom svijeta, s vještinama za isporuku jedinstvenog samodostatnog sustava koji nikada dotad nije izgrađen na način kako su oni zamišljali. “Cilj nam je bio dokazati da je naša vrhunska vizija o 100% obnovljivom i samodostatnom selu opipljivija nego što itko misli.” Lakše je reći nego učiniti. 

Sunce, vjetar i puno entuzijazma
Još 2015. godine svima je već bilo jasno da dolazi do energetske tranzicije. E.ON je imao viziju da će budući energetski sustavi biti 100% obnovljivi, lokalno proizvedeni i s angažiranim kupcima koji komuniciraju sa sustavom. Da je to ostarivo, E.ON je želio dokazati pilot-projektom u Simrisu. Selo se nalazi u jednoj od najvjetrovitijih i najsunčanijih regija Švedske. Već su postojali vjetropark i solarni park, a lokalna vlast također mu je pružala veliku podršku. No, entuzijazam stanovnika koji su željeli proizvoditi vlastitu električnu energiju konačno je uvjerio elektroprivredu da upravo tamo započne s takvim projektom.
Luis i njegov tim iz prethodnih projekata “Lokalne energije” znali su koliko je važno bilo na vrijeme uključiti lokalno stanovništvo, napraviti sve potrebne informativne temelje i odgovoriti na sva njihova pitanja. Zbog toga su voditelji projekata Simris pokrenuli Stinu Albing u akciju. Bila je posvećena jasnoj komunikaciji s građanima i kupcima. Odgovor “ne” s njihove strane mogao je zaustaviti projekt. Srećom, građani su pokazali vrlo visoku razinu interesa i predanosti. “Trebali smo svačiju podršku na ovom vrlo izazovnom putovanju”, uvjerava Luis.
Apsolutno nije bilo sumnje da su svi u timu željeli dati sve od sebe i biti podrška. Izazov je bio u tome što su, ovisno o statusu projekta, iznova i iznova morali biti pozvani alternativni stručnjaci. Tijekom tri godine koliko je program trajao, istovremeno je bilo uključeno do 25 različitih zaposlenika E.ON-a, različitih specijalnosti. Došli su iz Velike Britanije, Švedske, Njemačke i Španjolske. Stavljanje svih ovih aspekata, misli i pogleda pod jedan krov zahtijevalo je timski rad i predanost sviju. 

Pretvaranje nemogućeg u moguće
Još je jedna stvar bila uključiti seljane, tj. kupce, i pokazati im da su ponuđene promjene prilika za sve da aktivno daju važan doprinos društvu. Donoseći vlastite odluke o svojim izvorima energije, postali su istovremeno i proizvođači i potrošači (prosumeri) te tako omogućili ubrzanje tranzicije u održivi i obnovljivi energetski sustav.
Iako je instalacija solarnog sustava na vlastiti krov bila značajan financijski izdatak, mnogima je to bilo zadovoljstvo, također zbog nižih računa za energiju. “Promijenila sam svoje ponašanje otkako smo instalirali solarne panele. Postala sam svjesnija toga što radim, kada perem rublje, kada koristim lampe i koju temperaturu postavljam u kući. Dakle, ovo je utjecalo na mene i moje ponašanje prema potrošnji energije. Motivacija mi je bila pružiti dobar primjer svojoj djeci i unucima. A kad nam je ovu priliku pružio E.ON, mi smo je iskoristili ”, kaže Karin Lefvert, jedna od predanih seljanki. 

Tko je pustio miševe?
Kad je projekt već napredovao i kada su prvi puta htjeli isključiti selo iz nacionalne mreže, dogodilo se neobično: nije se moglo isključiti, jer su miševi izgleda izgrizli neke signalne žice. Inženjerima nije preostalo drugo nego da krenu u lov na miševe. “Na kraju su riješili problem bez dovođenja mačaka”, smije se Jörgen Rosvall, voditelj projekta Simris iz E.ON-a. “Ova priča pokazuje važnost planiranja čak i najmanjeg detalja.”
Svi ti mali i veliki izazovi zbližili su ljude. Ne samo međusobno u zajednicama i timovima, već i kao cjelinu. Jörgen je u Simrisu pronašao nove prijatelje, stariji par s kojim igra golf vikendom.
Svi su toliko ponosni što su se usudili na ovo i zahvalni su, jer su zajedno s tim rasli. Da se i ne govori o iskustvu koje je E.ON stekao kroz ovaj nevjerojatni projekt. „Naš konačni cilj nije bio samo izgraditi Simris, nego i putem učiti i na kraju biti bolji zajedno u izgradnji rješenja koja ubrzavaju energetsku tranziciju. Tu smo poduzeli prve dječje korake prema mjestu gdje smo sada – bio je to početak putovanja “, kaže Luis. “Nema zabave ako nema izazova”, slaže se s njim Jörgen.
Bymöte se i dalje održava u Simrisu. Ali sada Patrik pokazuje na svoje kućanske uređaje i šali se: “Ovo je televizor na solarni vjetar, ovo je hladnjak na solarni vjetar, a ovdje je peć na solarni vjetar”. Je li ovo također tipično švedski, možda se pitate? Ne, ovo je tipično za budućnost svijeta, koja je već prisutna u Simrisu. Kada udružimo snage za zajednicu i našu okolinu, stvara se nešto za što nitko nije mislio da je moguće. Nešto poput malog sela koje bi uspješno moglo prebaciti svoj izvor električne energije na 100% samodostatnu, lokalnu i obnovljivu energiju. 

Pogledajte video o ovom iznimnom projektu:

Sadržaj omogućio E.ON 

New Report

Close