Je li došao kraj naslovima ‘nećete vjerovati’, ‘a onda je uslijedio šok’, ‘dogodilo se čudo’…?

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2016. u 10:37
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kako je ranije najavljeno, Facebook planira marginalizirati objave koje zavaravaju čitatelje, ovih dana njihov bi algoritam trebao početi uklanjati iz našeg News Feeda naslove koji iritiraju većinu korisnika.

Iz Facebooka su objavili da će pomoću novog algoritma micati naslove koji će biti klasificirani kao 'clickbait', one koji uskraćuju ili izvrću informaciju. Takvi će se naslovi puno rjeđe pojavljivati korisnicima u News Feedu. 

"Želimo da izdavači objavljuju informacije do kojih je ljudima stalo, a mislimo da je ljudima stalo do naslova koji su puno konkretniji", rekao je za New York Times Adam Mosseri koji je u Facebooku zadužen za taj dio posla.

Facebook već duže vrijeme nastoji povećati zadovoljstvo svojih korisnika i zadržati ih na Facebooku što više vremena tijekom dana. Već su u lipnju napravili određene izmjene u algoritmu koje idu u smjeru toga da se zavaravajući naslovi pojavljuju rjeđe, a u četvrtak je algoritam dodatno modificiran kako bi se napravio još jedan korak u tom smjeru. 

Facebook je mjesecima klasificirao izraze koji se obično koriste u 'clickbait' naslovima. Kao primjere Mosseri navodi naslove poput 'Pas je zalajao na dostavljača, a njegova reakcija bila je neprocjenjiva' ili 'Kada je pogledala ispod jastuka i vidjela OVO … bila sam u ŠOKU'.

Ovaj potez Facebooka vjerojatno će povećati nervozu medijskih izdavača koji se snažno oslanjaju na promet s Facebooka i često se žale da imaju premalo uvida u to kako Facebook podešava svoj moćni algoritam. Facebook im je od iznimne važnosti jer do daleko više čitatelja mogu doći putem njegova News Feeda nego isključivo putem naslovnica svojih portala.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close