Javio se muškarac čija je fotografija uništila mnoge mobitele: “Žao mi je, nije bilo namjerno”

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2020. u 12:06
Foto: Getty Images

Isprva se mislilo da iza svega stoje jako domišljati hakeri, ali sve je zapravo obična slučajnost.

Krajem svibnja korisnike Android mobilnih uređaja neugodno je iznenadila greška zbog koje su im se kvarili pametni telefoni, a razlog nije mogao biti bizarniji.

Naime, ako su ‘skinuli’ jednu specifičnu fotografiju pa je postavili kao pozadinu ekrana, uređaj bi upao u petlju iz koje nije mogao izaći, osim uz posebno navedene korake.

Isprva se mislilo da iza svega stoje jako domišljati hakeri, ali sve je zapravo obična slučajnost, piše RTL.

“Ne mogu vjerovati… Postavio sam na Flickr fotografiju jezera St. Mary u Nacionalnom parku Glacier (američka država Montana, op. a.) i vidio da je postala viralna, ali ne iz željenih razloga. Žao mi je, nije bilo namjerno”, izjavio je za BBC Gaurav Agrawal, znanstvenik i amaterski fotograf iz San Diega.

Razlog za ovako nešto leži u činjenici da Android telefoni mogu koristiti samo sRGB kao pozadinske fotografije, ali ne i AdobeRGB ili ProPhoto RGB. Inače bi pisalo kako fotografija ne odgovara formatom uređaju i ne bi je bilo moguće postavljati kao pozadinsku jer ima više od 255 RGB vrijednosti, ali Android 10 nema takvu provjeru i u Googleu će morati naći rješenje kako se ovako nešto više ne bi ponavljalo.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zapravo bi formati slika u informatičkoj industriji trebali “svi biti unificirani”, dogovorno a ne da se izmišlja vlastiti format slike koji sa ostalim OS-evima ne možeš otvoriti ili se zavrte u vječitoj petlji te blokiraju uređaj!P već veliki broj tih formata slika te samo povećava probleme u pisanju mnogih programa za čitanje tih silnih formata! Postalo je to teško pratiti u realnom vremenu kako se sve brzo mijenja, čak na dnevnoj bazi!

A naj više se gubi na kvaliteti!

Gluposti, pa sva je krivnja na Googleu, zašto se uopće spominje autor fotografije. Google je kao monopolist sve gori i nemarniji, kao u svi monopolisti. Bez konkurencije informatička industrija srlja u propast.

New Report

Close