Jak signal emitira i iz vodovodnih okna i dubokih podruma

Autor: Lucija Špiljak , 03. prosinac 2020. u 22:00
Uređaji mogu raditi na temperaturama od -20 do +80 °C

Zagrebački Holosys razvija i proizvodi napredne električne uređaje bazirane na NB-IOT-ju, za daljinsko očitanje potrošnje energenata. Rabi ih se u više od 50 zemalja.

Domaća tvrtka Holosys koja se bavi proizvodnjom naprednih elektroničkih uređaja i razvojem ICT rješenja za daljinsko očitanje potrošnje energenata (energije i plina) i vode, razvila je uređaje koji omogućavaju implementaciju rješenja baziranih na NB-IoT (Narrowband Internet of Things).

Riječ je o novoj tehnologiji koja se počinje primjenjivati u raznim gospodarskim sektorima u svijetu, a interes raste radi niza prednosti – bolja pokrivenost signalom, pouzdanost isporuke podataka, ušteda za komunalna poduzeća i tvrtke. Holosys samostalno razvija, proizvodi i isporučuje NB-IoT Bridge i NB-IoT Pulse Reader P1-N, module koji omogućavaju povezivanje na NB-IoT mreže telekom operatera.

Već 15 godina ova zagrebačka tvrtka posluje s brojnim tvrtkama i komunalnim poduzećima u Hrvatskoj, dok u svijetu rade s etabliranim proizvođačima opreme za telemetriju, sistemskim integratorima te komunalnim poduzećima. Njihova rješenja nalaze se u više od 50 zemalja svijeta i više od 500.000 mjerila potrošnje vode i plina u svijetu je povezano kroz neki od sustava Holosysa.

Sva ta iskustva ugrađena su u razvoj i usavršavanje NB IoT sustava, a kako navodi direktor Tomislav Lekić, Holosys NB-IoT uređaj može povezati do pet mjerila odjednom pa je potrebno manje opreme da bi se uspostavio stabilan prijenos očitanja.

“Idealan scenarij za implementaciju rješenja uključuje modul koji se povezuje s mjerilima potrošnje, a koji se spaja na mobilnu mrežu preko koje šalje prikupljene podatke. Podaci se potom prikazuju putem softvera i moguće ih je analizirati na udaljenoj lokaciji.

Uređaji su iznimno trajni i mogu funkcionirati na temperaturama od -20 do +80 stupnjeva, baterija traje i do deset godina, ovisno o učestalosti slanja podataka o potrošnji, a uređaji imaju IP68 zaštitu od prodora vode”, objašnjava direktor.

Gubitke smanjuje i do 70%

Komunalna poduzeća i tvrtke tako dobivaju dugoročno i pouzdano rješenje koje jamči siguran transfer podataka, a moguće ga je implementirati i na područjima gdje standardni mobilni signal ne dopire, primjerice vodovodna okna i podrumski prostori pa je tako idealna i za ruralna područja i infrastrukturu koja se nalazi ispod zemlje. Implementacija je, kaže Lekić, jednostavna, a kako je infrastruktura značajno pojednostavljena, troškovi održavanja su niski.

Lekić

Modul se veže s mjerilima potrošnje i spaja na mobilnu mrežu preko koje šalje podatke.

“Implementacijom NB-IoT sustava komunalna poduzeća dobivaju nadzor vlastite distributivne mreže u realnom vremenu, te u slučajevima kvarova ili curenja mogu reagirati puno brže i time smanjiti gubitke. Dobivaju i infrastrukturu putem koje krajnji korisnici mogu pristupiti aplikaciji koja alarmira u slučaju pucanja cijevi te daje informacije o prekomjernoj potrošnji krajnjeg kupca.

Kupci mogu podesiti sustav potrošnje tako da odgovara njihovim željama i potrebama”, objašnjava direktor. U zgradarstvu se, primjerice, samom ugradnjom rješenja uštedi 7-10% kroz nadzor i podešenje sustava.

“U slučajevima gdje je bilo velikih grešaka u radu sustava prije ugradnje nadzora, npr. pucanje cijevi, krivo podešen sustavi grijanja i slično, nepotrebni gubici energije mogu se smanjiti i do 70%. Kada imate pristup podacima u realnom vremenu, brzo možete uočiti odstupanja od standardne potrošnje i nepravilnosti u sustavu tijekom dana”, ističe direktor, navodeći da su telekomi posebno važna karika u implementaciji NB-IoT rješenja, pa je tako i suradnja s njima neophodna; korisnik ne treba imati svoju opremu na centralnoj lokaciji, već je dovoljna oprema na terenu pri čemu su telekomi dužni osigurati dostupnost signala.

Dosad je Holosys NB-IoT rješenja plasirao u pet država Europske unije, a priprema i prvi projekt izvan europskog kontinenta. Kao važan faktor u širenju tržišta Lekić navodi dostupnost NB-IoT mreže koja se u posljednje vrijeme značajno povećava.

“Velika prednost je što se naša dosadašnja rješenja koriste u mnogim stranim zemljama i time smo u dobroj poziciji širenja tržišta s NB-IoT tehnologijom. Uređaje i rješenja testirali smo na domaćim pilot-projektima te smo, nakon detaljnog testiranja funkcionalnosti sustava, započeli predstavljati rješenja i u inozemstvu.

Naša orijentacija u jednakoj je mjeri prema Hrvatskoj, odnosno EU koje praktički smatramo domaćim tržištem. NB-IoT će s vremenom imati sve veći potencijal kako će sve više teleoperatera osiguravati takvu mrežu.

U Hrvatskoj imamo mogućnost na konkretnim primjerima prikazati nova rješenja, a svjetsko tržište nam daje mogućnost za isporuke većeg volumena, većih prihoda i mogućnost da konstantno ulažemo u razvoj novih tehnoloških rješenja”, ističe Lekić.

Testiranje za različite industrije

Zbog pandemije je i u Holosysu došlo do smanjenja poslovnih aktivnosti, no to su iskoristili kako bi uveli nove procese i nove softvere, unaprijedili postojeće uređaje te razvili nove.

“Ljudi i tvrtke su osvijestili prednosti udaljenog rada, a isto tako i udaljenog očitanja, stoga očekujemo veću potražnju u idućem razdoblju”, kaže Lekić čija tvrtka kao prioritet uslijed pandemije stavlja upravo zaposlenike, a kontinuirano zapošljavaju u hardver i softver segmentu.

“Najponosniji smo na naše ljude, organizacijsku kulturu koju smo stvorili i rješenja koja funkcioniraju širom svijeta i olakšavaju živote mnogima. Naši zaposlenici, u svim odjelima, u svakodnevnom radu spremni su preispitivati postojeća i kreirati nova rješenja, a motivirani su rezultatima u istraživanju koje nam je omogućilo da smo sada spremni za budućnost AMR-a i dolazak NB-IoT tehnologije koja će donijeti brojne prednosti svima uključenima u njezinu primjenu.

Vidimo priliku i za logičan iskorak izvan tradicionalnog daljinskog očitavanja potrošnje energenata te sustav testiramo za monitoring različitih oblika energetske učinkovitosti za industrijski sektor, prehrambenu industriju, te građevinski i turistički sektor”, zaključuje direktor Tomislav Lekić.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close