Iznenađujuće velik broj auta s prijamnikom DAB+ već vozi Hrvatskom

Autor: Darko Bičak , 19. srpanj 2021. u 07:30
OIV je s CVH pregledao više od 9000 vozila da bi istražio koliko ih već ima DAB+/SHUTTERSTOCK

Novi digitalni radio treba omogućiti prijam zvuka bez smetnji i s više programa. Već ga moraju imati svi novi auti.

Istraživanje javne tvrtke Odašiljači i veze – OiV i Centra za vozila Hrvatske (CVH) pokazalo je da već sad postoji velik udio vozila s digitalnim DAB+ prijamnikom među vozilima novije generacije, čak 30,4%.

Kako naglašavaju iz OiV, digitalni radio DAB+ predstavlja najveći napredak u tehnologiji radija od uvođenja FM stereo tehnologije te omogućuje slušateljima prijam zvuka bez smetnji i potencijal je za veći izbor programa i dodatnih usluga.

Sve više europskih zemalja uvodi digitalne programe. U prosincu 2020. na snagu je stupila obaveza koju je autoindustriji propisao Europski zakonik o elektroničkim komunikacijama – EECC, kojom svi novi automobili koji se stavljaju na tržište EU moraju imati audio prijamnik koji omogućuje prijam digitalnog zemaljskog radija.

U skladu s tim već se sva nova osobna vozila u Hrvatskoj prodaju s DAB+ prijamnicima. Stoga je i OIV u suradnji s CVH proveo istraživanje o broju DAB+ prijamnika u vozilima.

U stanicama za tehnički pregled širom Hrvatske pregledano je gotovo 9000 vozila, a rezultati pokazuju iznenađujuće velik udio takvih uređaja.

Temeljem istraživanja i podataka o prodaji novih i uvozu rabljenih vozila napravljene su projekcije o broju vozila s DAB+ prijamnicima te bi za pet godina njih više od trećine moglo imati DAB+, a do 2032. njih 77%. OIV ove godine obilježava čak dvije velike obljetnice.

Prije 95 godina puštena je na Markovom trgu u Zagrebu u rad prva radijska postaja snage 350 W na srednjem valu za odašiljanje programa Radio Zagreba, a 30 godina kasnije s Tomislavova doma na Sljemenu i prvi TV odašiljač u Hrvatskoj i regiji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo 8 DAB+ odašiljača u HRV.

Ni sa krovnom usmjerenom antenom dobiti većom od 10 dBi za 210MHz  jedva imam signala a kamoli iz automobila…..

New Report

Close