Iz Microsofta poslali upozorenje, srećom postoji rješenje

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2022. u 14:25
Foto: Pixabay

Funkcija se također koristi za osiguranje kodiranih flash pogona.

Microsoft upozorava da je Windows 11 podložan greški koja može uzrokovati oštećenje podataka pod određenim posebnim uvjetima, uključujući pisanje podataka na kodirane pogone pomoću BitLockera.

Nažalost, popravak problema zabrinjava, jer Microsoft upozorava da će usporiti performanse na otprilike mjesec dana, piše PC Chip.

Pogođene su dvije funkcije za koje vjerojatno nikada niste čuli: ili AES XEX-temeljen mod prilagođene kodirane knjige s krađom kodiranog teksta (AES-XTS) ili AES s Galois/Counter Mode (GCM) (AES-GCM). Kao što su neki primijetili, pogođeni procesori uključuju Intelove procesore “Ice Lake” 10. generacije i “Rocket Lake” 11. generacije plus AMD-ove nadolazeće Zen 4 čipove, inače poznate kao Ryzen 7000.

Problem je u tome što se obje funkcije koriste za enkripciju podataka, a AES-XTS je posebno dodan u Windows 10 kao funkcija koja je u osnovi BitLocker enkripcije. BitLocker radi s Trusted Platform Module (ili TPM) vašeg računala za šifriranje i zaštitu vašeg pogona; ako se vaše prijenosno računalo izgubi ili ga ukradu, napadač ne bi mogao pristupiti vašim podacima bez vašeg PIN-a, otiska prsta ili vašeg lica putem sustava Windows Hello.

Funkcija se također koristi za osiguranje kodiranih flash pogona. No nije sve loše, ima i dobrih stvari. Jedna od njih je da je ažuriranje vašeg računala možda u potpunosti ublažilo problem oštećenja podataka. Kao prvo, Microsoftova sigurnosna napomena implicira da je samo originalno izdanje Windowsa 11 osjetljivo i da je problem “riješen” putem sigurnosnog izdanja, koje je izašlo u lipnju.

Druga zabrinutost je, međutim, to što Microsoftova napomena također upozorava da bi performanse mogle biti usporene otprilike mjesec dana nakon primjene ažuriranja. Microsoft ne objašnjava zašto je to tako ili zašto je odabrano razdoblje od mjesec dana. Pogođene aplikacije uključuju BitLocker Plus.

Komentirajte prvi

New Report

Close