Gradnja optičke mreže za ruralna područja u Hrvatskoj teška 60 milijuna eura

Autor: Bernard Ivezić , 12. prosinac 2019. u 13:44
Saša Ukić, direktor 3t.Cablea i voditelj RUNE-a za Hrvatsku/Nel Pavletić/PIXSELL

Hrvatsko-slovenski dvojac, 3t.Cable i Vahta, prvi u EU uspio složiti održiv poslovni model za izgradnju optičkih mreža u Istri, Primorju, ali i Sloveniji.

Telekomi Iskon (grupa HT), Terrakom i Fenice telekom spremni su testirati Rural Network Project (RUNE). Prvi su to korisnici, prema izboru Europske komisije, najboljeg europskog broadband projekta za 2019. u kategoriji "Inovativnih modela financiranja, poslovanja i ulaganja".

RUNE je projekt gradnje optičke mreže do 110.000 kućanstava u ruralnim područjima u Istri i Primorju i dvostruko toliko ruralnih kućanstava u Sloveniji. Zajednički su ga osmislile hrvatska tvrtka 3t.Cable iz Opatije i slovenska tvrtka Vahta iz Sežane. Hrvatsko-slovenski dvojac prvi je u Uniji uspio složiti održiv poslovni model, znači osmisliti profitabilan biznis, od gradnje i iznajmljivanja optičke mreže u ruralnim krajevima, i to bez korištenja subvencija iz EU fondova.

Dosad je glavni model poticanja širenja optičke mreže u ruralnim sredinama, uključujući planinska područja, ravnice i otoke, bio subvencioniranje takve gradnje komercijalnim operaterima. No, kako oni nisu pronalazili puno financijskog interesa u takvim investicijama, unatoč subvencijama, pristup brzom internetu, posebno preko optike, ograničavao se samo na gušće naseljena područja. RUNE to u području Istre i Primorja planiraju promijeniti u iduće tri godine, koliko će trajati gradnja te nove optičke mreže. 

Procijenjena vrijednost projekta samo u Hrvatskoj penje se na 60 milijuna eura. Za usporedbu, prema Hakomu, to je gotovo pa prosječna vrijednost ulaganja HT, A1 i Tele2 zajedno u gradnju svih svojih mreža u prvoj polovici 2019. Kad se tom iznosu dodaju i ulaganja u Sloveniji, procijenjena vrijednost RUNA optičke mreže penje se na četvrt milijarde eura što je čini trenutno najvećom greenfield investicijom u telekomunikacije u jugoistočnoj Europi.

 

110 tisuća

kućanstava dobit će pristup optičkoj mreži kroz projekt RUNE

Saša Ukić, direktor 3t.Cablea i voditelj RUNE-a za Hrvatsku kaže da su reakcije operatera, koji su zainteresirani preko njihove optičke mreže ponuditi usluge kućanstvima, odlične. Tako će smanjiti i kapitalne, a neki i operativne troškove.

"Trenutno imamo na testiranju tri operatora – Fenice telekom, Iskon i Terrakom – i sve je spremno za puštanje signala u mrežu, a interes su iskazali i ostali operatori na tržištu i ne dvojimo da će i oni ući sa svojim uslugama na našu mrežu", kaže Ukić. Saša Ukić pojašnjava da je trenutačno aktivan središnji dio buduće RUNE mreže. Riječ je o postojećoj optičkoj mreži, dugoj 70 kilometara, koju je izgradila tvrtka 3t.Cable na području Opatije, Matulja, Lovrana i Kastva.

Iznajmljuju infrastrukturu
"3t.Cable već nudi uslugu iznajmljivanja optičke infrastrukture pod jednakim uvjetima svim operaterima i bez pružanja telekomunikacijskih usluga krajnjim korisnicima, znači na istom modelu kao i RUNE pružamo uslugu spajanja lokacija korisnicima kap što su Carnet, HT-ov Iskon, bivši Metronet u sklopu A1 telekoma i drugi", kaže Ukić. Prema podacima Hakoma, u prvoj polovici 2019. godine brzi pristup internetu u Hrvatskoj imalo je 3,63 milijuna građana. Većina njih preko mobitela na 3G i 4G signalu.

Brzi pristup preko fiksnog priključka pak imalo je 1,15 milijuna kućanstava od čega je na optici svega 100.000 kućanstava koja imaju i brzine veće od 100 Mbit/s. Većina surfa do 30 Mbit/s. Jedno od rješenja za brže širenje brzog pristupa internetu preko optike pokušava posljednjih godina ponuditi država kroz Odašiljače i veze kroz okrupnjavanje slobodnih optičkih kapaciteta u vlasništvu državnih tvrtki.

S pojavom RUNE-a, inicijativu u tom području preuzimaju i privatni poduzetnici. Ukić je uvjeren da je Europska komisija prepoznala značaj ne samo njihovog modela financiranja izgradnje mreže već i upravljanja njome, jer su se dogovorili s investitorom koji je spreman nešto duže čekati povrat uloženog.  

U fondu 420 milijuna eura
RUNE će se financirati EU investicijski fond Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), koji su osnovali Europska komisija, Europska investicijska banka (EIB), njemačka Kfw Bankengruppa, talijanska Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i francuska Caisse des Dépôts et consignations (CDC).

U fond je inicijalno ubrizgano 420 milijuna eura, a njime upravlja društvo Cube Infrastructure Managers. "Razgovori s Cube Infrastructure Managers trajali su duže od godinu dana, a sad kad smo potpisali ugovor o financiranju projekta započeli smo i s gradnjom RUNE-a", kaže Ukić te naglašava da su im u pripremi projekta mnogo pomogle jedinice lokalne samouprave u Istri i Primorju.

Komentirajte prvi

New Report

Close