IoT spreman za posao – u tri godine do milijun korisnika

Autor: Bernard Ivezić , 18. travanj 2019. u 22:01
Glavni direktor A1 za poslovne korisnike Ivan Gabrić/Matija Habljak/PIXSELL

Ovo postaje značajno poslovanje kad korisnike – računala, strojeve za pranje, robote, automobile počnemo brojiti u stotinama tisuća i milijunima, kaže Gabrić.

A1 Hrvatska planira u iduće tri godine imati milijun korisnika interneta stvari (IoT). Riječ je o tehnologiji koja omogućuje "telefoniranje" između strojeva, a danas se ugrađuje u sve veće strojeve od računala preko strojeva za pranje rublja i robota pa sve do automobila.

Široku upotrebu ima i u praćenju paketa, kao i u meteringu, odnosno praćenju potrošnje plina, struje i vode.

Na svakoj baznoj stanici
Kako bi ostvario svoj plan, drugi najveći telekomunikacijski operater u Hrvatskoj u četvrtak je u Zagrebu objavio da je izgradio prvu IoT mrežu koja pokriva cijelu Hrvatsku.  Iako su u taj tržišni segment prethodno ušli s jedne strane Hrvatski telekom s Narrow Band IoT (NBIoT) tehnologijom i tvrtka IoT Net Adria sa Sigfox tehnologijom, A1 Hrvatska u posljednjih je pola godine nadogradio sve svoje bazne stanice na NBIoT. 

 

5 milijuna

korisnika cilj je steći na NBIoT mreži A1 Hrvatske u idućem razdoblju

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska naglasio je da prvi i jedini imaju nacionalnu pokrivenost s NBIoT-om. No, važnije od toga mreža je spremna za biznis. "Naša IoT mreža može kvalitetom signala doprijeti do mjesta koja su dosad bila nedostupna, ne samo geografski u svakom kutu Hrvatske, već i na mikrolokacijama, jer osim klasičnih prostora signal A1 NBIoT mreže dopire i u podzemne garaže, šahtove na dubini od deset metara ili blatnjave i hladne podrume čime je dobar za različite poslovne potrebe", kaže Makar.

Dodaje da su mrežu nadogradili i softverski i antenski. Naime, A1 Hrvatska prethodno je nudio IoT, odnosno M2M uslugu isključivo preko svoje 4G mreže.  Sada je nudi i preko zasebne NBIoT mreže koja je postavljena na svakoj njegovoj baznoj stanici.

Brzina implementacije
Ivan Gabrić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska kaže da je riječ o novom poslovnom segmentu koji će značajno rasti u narednom razdoblju.  Prilike posebno vidi u energetici i komunalnim službama, gdje očekuje da će se broj krajnjih korisnika IoT-a, odnosno umreženih strojeva u Hrvatskoj brzo premašiti ukupan broj stanovnika Hrvatske.

"Ovo postaje značajno poslovanje u onom trenutku kad krajnje korisnike našega NBIoT-a počnemo mjeriti u stotinama tisuća, odnosno milijunima, kad pogledamo energetiku i komunalne službe onda je izvjesno da bi u idućem razdoblju ta brojka mogla narasti i na pet milijuna", kaže Gabrić. Dodaje da prostor za rast vide u tehničkim prednostima poput deset puta većoj brzini prijenosa podataka, sigurnosti i kvaliteti signala koja je na enterprise nivou, ali i jednostavnosti korištenja. 

Kako bi ponudili potonje, A1 je ušao u partnerstvo s njemačkim Cumulocityjem.  Rezultat toga je A1 Digital IoT platforma za podršku aplikacijama, koja korisnicima omogućuje da sami na mrežu dodaju nove uređaje, a trenutačno je podržano više od tisuću različitih, zatim da s njih prikupljaju podatke u cloudu, vizualiziraju ih i na njima grade aplikacije.  No, Gabrić kao najveću prednost nove mreže navodi brzinu implementacije. "Primjena ovog rješenja može biti toliko brza da smo sposobni uvesti plaćanje mobitelom za cijeli javni gradski prijevoz u Zagrebu u manje od 20 dana", zaključuje Gabrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close