Tvorci prvog hrvatskog robota za obrazovanje u pregovorima s najvećim proizvođačem čipova na svijetu

Autor: Bernard Ivezić , 06. svibanj 2017. u 08:00
Robot za učenje 3D modeliranja, matematike, fizike, elektronike i programiranja/Goran Kovačić/PIXSELL

Dosad su isporučili na tržište 130 šestonogih robota zahvaljujući crowdfunding kampanji.

Prvi hrvatski robot za obrazovanje STEMI, iza kojeg stoji istoimeni startup iz Rijeke, otvorio je pregovore s najvećim proizvođačem čipova na svijetu Intelom.

Američka kompanija pozvala je STEMI u San Francisco na jedan od najvećih "uradi sam" DIY festivala u Kaliforniji Maker Faire, gdje će ga ugostiti na svojem štandu. Marin Trošelj, direktor i suosnivač STEMI-ja kaže da krajem godine planiraju započeti masovnu prodaju, a da su sad otvorili predbilježbe. "Do suradnje s Intelom došlo je tako što su nas u siječnju vidjeli na CES-u u Las Vegasu. Jako im se svidio naš proizvod i kontaktirali su nas o mogućnostima suradnje o čemu ćemo detaljnije razgovarati u San Franciscu", kaže Trošelj.  

 

Trošelj

Intel nas je prepoznao u siječnju na CES-u u Las Vegasu te nas pozvao na pregovore.

Navodi da su do sada isporučili na tržište 130 šestonogih robota zahvaljujući crowdfunding kampanji. Dodaje da  su ih k tome većim dijelom proizveli u Hrvatskoj.  Ipak ističe da su još uvijek u beta fazi. Navodi da novu verziju robota planiraju isporučiti sredinom lipnja, a finalnu verziju STEMI robota krajem godine. "Trenutačno smo fokusirani na razvijanje edukacijskih materijala i radimo optimizaciju robota kako bi se krajem godine moglo krenuti u masovnu prodaju kroz kanale koje smo izgradili. Napravili smo i primjere skinova za robota i počeli raditi na senzorici koja će omogućiti dodatne edukacijske projekte temeljene na robotu", kaže Trošelj.

Pojašnjava da kroz suradnju s Intelom mogu olakšati globalni iskorak. Trošelj navodi da Intel ima hardver koji mogu iskoristiti u sklopu šestonogog robota kao i u razvoju drugih edukacijskih projekata za učenje. Dodaje da usto, Intel ima izrazito veliku i razgranatu distribucijsku mrežu po cijelom svijetu te da im može pomoći na mnogih poljima: od optimizacije dobavnog lanca do proizvodnje. Uz osnivače, pojedinačno najveći investitor u STEMI je zagrebačka IT tvrtka CROZ. Trošelj kaže da su im oni mnogo više od investitora. "CROZ percipiramo kao velikog brata koji ima enormno iskustvo iza sebe i pomaže nam da prohodamo", zaključuje Trošelj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close