Milijun eura bespovratno ide hrvatskom Elonu Musku

Autor: Bernard Ivezić , 11. rujan 2018. u 11:49
Direktor Maretona Marko Štetić (u sredini) uz druge dobitnike bespovratnih EU potpora za projekte istraživanja i razvoja/Igor Šoban/PIXSELL

Mareton je najveći dobitnik ovog kruga IRI natječaja. Dosad su razvili 550 uređaja iz industrijske elektronike.

Sustav kakav Elon Musk razvija za automobile i kućanstva, svojevrsno besprekidno napajanje, ali s dodatnim upravljačkim modulima, i to za industriju, zagrebačka tvrtka Mareton u iduće će četiri godine razviti u suradnji sa znanstvenicima s FER-a.

Mareton, tvrtka koja svoje proizvode prodaje od Singapura na istoku do Kolumbije na zapadu te Islanda na sjeveru do Južnoafričke Republike na jugu, glavni je dobitnik posljednjeg kruga EU natječaja za podršku istraživanjima i razvoju (IRI), koji provodi Ministarstvo gospodarstva. Bespovratno joj je pripalo, za ovaj krug rekordnih 7,91 milijun kuna od ukupne vrijednosti projekta od 11,1 milijun kuna. Marko Štetić, osnivač i direktor tvrtke Mareton kaže da su dosad u Hrvatskoj razvili više od 550 različitih uređaja iz područja industrijske elektronike, a ovaj novi, kad bude gotov, udvostručit će im prihod.

Lani je Mareton uprihodio 6,1 milijun kuna uz neto dobit od 205,2 tisuće kuna. "Tehnologija koju ćemo razviti omogućit će vlasnicima trafostanica, industrijskih postrojenja, prometne infrastrukture i primjerice brodarima, ledolomcima, da cjelokupan sustav power supplyja za svoja energetska postrojenja mogu nabaviti od nas, a ne pet do šest proizvođača, te ćemo im povećati efikasnost s 90 na više od 95 posto", kaže Štetić. Dodaje da su već ušli u suradnju s Končarom te da se nada da će je i proširiti.

 

44,7 milijuna

kuna vrijednost 12 ugovora, od čega je 24,3 bespovratno

Darko Horvat, ministar gospodarstva kaže da u ovom krugu potpisuju 12 ugovora vrijednih 44,7 milijun kuna od čega će poduzetnici bespovratno dobiti 24,3 milijuna. Najveći broj ugovora i udio sredstava otpada na nove dobitnike IRI natječaja. Potpisano je šest ugovora vrijednih 31,1 milijun kuna od čega 18,6 milijuna kuna bespovratno. "Drago mi je da je interes za sredstva tako velik. Nama je cilj da se ovi projekti realiziraju i da ništa od ovih sredstava ne moramo vratiti", kaže Horvat.

Drugu najveću potporu u ovom krugu IRI natječaja dobila je Telegra Solutions, koja s bespovratnih 5,59 milijuna kuna planira razviti inteligentni sustav za video detekciju stanja u prometu, predikciju zastoja te potporu za sprečavanje i rješavanje incidenata. Slijedi Omega software, koji s 2,12 milijuna kuna bespovratno kreće u razvoj otvorene pametne mreže energetski učinkovite javne LED rasvjete.

 

Horvat

Nama je cilj da se ovi projekti realiziraju i da ništa od ovih sredstava ne moramo vratiti.

Četvrta po iznosu bespovratne potpore je tvrtka Diversitas IT iz Zagreba, koja će s 1,5 milijuna kuna razvijati sustav za upravljanje energetskom infrastrukturom kroz kolaboraciju u proširenoj stvarnosti. Ispod milijun kuna bespovratno dobile su tvrtke Alfa Marine iz Rijeke za razvoj sustava za dinamičko pozicioniranje brodova i Proton EL iz Zagreba za robotizaciju proizvodnje elektro-ormara. Ministar Horvat dodao je da daju i ukupno 4,29 milijuna kuna bespovratno za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu što su dobile dvije tvrtke.

To su Inspecto iz Đakova za unapređenje procesa u kontroli hrane i turistička agencija Sunturist iz Novalje za prilagodbu i optimizaciju svojih web stranica. Ministarstvo je dodijelilo i 1,4 milijuna kuna bespovratno za četiri projekta internacionalizacije poslovanja MSP-ova, što su dobili Sedam IT, Mygros, BoHM i hotel Vila Dvor iz Omiša. "Dosad smo objavili 27 poziva teških 5,4 milijarde kuna od čega smo odobrili 2071 projekt kojima je otišlo 3,4 milijarde kuna bespovratnih sredstava, a čime se planira otvoriti 8700 novih radnih mjesta", zaključuje Horvat. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Neto 200.000 kuna. Pa neće zaraditi iznos bespovratnih sredstava za 20 godina

Tvrtka sa godisnjim prihodom od 6,5 mil. kn dobije 7,5 mil kn bespovratnih potpora. Bravo! samo u Hrvatskoj.

New Report

Close