Igor Rudan objasnio zašto ga je zabrinula jedna vijest iz Danske

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2020. u 11:06
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prvi izvještaji danskih epidemiologa govore o njihovoj velikoj zabrinutosti, jer nova varijanta virusa navodno oslabljuje proizvodnju protutijela, iako im još nije jasno kako, trebat ćemo sada pričekati njihove izvještaje i doznati puno više o tome.

Znanstvenik Igor Rudan na Facebooku je upozorio na situaciju u Danskoj, koja zbog širenja koronavirusa planira usmrtiti 17 milijuna kuna.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Nadao sam da je ovo ipak lažna vijest, ali čini se da nije. Dakle, na sjeveru Danske, koja je najveća svjetska izvoznica krzna kanadske kune (nerca), dvanaest osoba se zarazilo varijantom novog koronavirusa koji je prethodno prešao s ljudi na kune pa mutirao u kunama i sada ponovo zarazio ljude. Napominjem da je važno sve to još dobro provjeriti, ali priču su prenijeli New York Times, Financial Times i Al Jazeera, koji su svi obično vrlo oprezni.

Danska, inače, od prodaje njihova krzna uprihoduje više od milijarde eura godišnje, a najviše izveze u Kinu. Prvi izvještaji danskih epidemiologa govore o njihovoj velikoj zabrinutosti, jer nova varijanta virusa navodno oslabljuje proizvodnju protutijela, iako im još nije jasno kako, trebat ćemo sada pričekati njihove izvještaje i doznati puno više o tome. Bojazan je da bi tako mutirana varijanta mogla potkopati sve dosadašnje napore na proizvodnji cjepiva u svijetu, jer cjepiva koja se trenutno ispituju nas ne bi štitila od nje.

Tako bi ta nova varijanta virusa, načelno barem, mogla pokrenuti sasvim novu pandemiju. Napominjem još jednom, u svjetlu dosadašnjih iskustava, da su ovo za sada samo načelne mogućnosti, a nikako dokazane. Virus stalno mutira i u ljudima, od samog početka navodio sam da bi mogao mutirati i u smislu veće ili manje brzine širenja, te veće ili manje patogenosti. Ipak, dok širenje među ljudima nastojimo kontrolirati i stalno proučavati mutacije koje se nakupljaju tijekom pandemije, nikome nije drago doznati da se on nekontrolirano širi i među milijunima jedinki neke druge vrste, pa zatim može ponovo skočiti natrag na nas.

To čini gripa pa zato svake godine iznova čekamo kakva će nas nova varijanta virusa gripe snaći. Znanstvenici tek trebaju dobiti podatke o novoj varijanti virusa iz Danske na uvid, ali koliko je ozbiljno shvaćen ovaj epidemiološki incident govori to da je danska vlada, koja je trenutno u samoizolaciji, odlučila u nekoliko dana ubiti svih 17 milijuna kanadskih kuna u Danskoj, a uzgajivačima nadoknaditi štete.

Da sve bude još nezgodnije, zaraza kuna koronavirusom bila je prijavljena još ovog ljeta u Španjolskoj, a zadnjih tjedana i na farmama u Nizozemskoj te u američkim državama Utah i Wisconsin. Novi je virus, očito, pronašao još jedan prirodni rezervoar u kojem će moći mutirati pa nas zatim opet napadati novim varijantama. To, nažalost, za nas nije dobra vijest, a još je gora za kanadske kune”, napisao je Rudan.

Komentirajte prvi

New Report

Close