Identyum NOW digitalni potpis omogućuje svima, a radi – bez greške

Autor: Marina Biluš , 20. travanj 2022. u 22:00
Foto: Marrtinez

Lansiranjem inovativnog ‘digitalnog novčanika’ na web startup Identity Consortium dosegnuo važan milestone za koji se priprema od osnutka 2018.

Potpuna digitalizacija procesa identifikacije i autentifikacije uz primjenu digitalnog potpisa, a sve u formi koja će biti razumljiva i laicima, bio je poslovni imperativ hrvatskog startupa Identity Consortium maltene od prvog dana njegova osnutka, 2018. godine.

Tim mladih tehnoloških inovatora okupljen oko osnivača tvrtke Roberta Ilijaša upravo je jučer dosegnuo jedan od najvažnijih ‘milestonea’ na tom putu: Na internetu su lansirali portal nazvan Identyum NOW omogućivši tako svim građanima i poslovnom sektoru da koriste benefite njihova ‘digitalnog’ novčanika – Identyum ID Wallet.

Pojednostavljeno rečeno, svi koji putem ove web platforme izrade Identyum ID wallet mogu u njega pohraniti svoju osobnu dokumentaciju kao i koristiti uslugu Sign koja omogućuje zakonski valjano udaljeno elektroničko potpisivanje dokumenata, ali i njihovo slanje drugima na e-potpis.

User friendly
Odmah po objavi vijesti o ovom izuzetno važnom poslovnom iskoraku, testirali smo koliko je ‘user friendly’ Identyum NOW i mogu li ga uistinu koristiti i oni ne toliko vični manevrima koji uključuju suvremenu tehnologiju. I nakon testiranja u praksi pokazalo se da sustav funkcionira – besprijekorno.

Osnivač Identity Consortiuma Robert Ilijaš (u sredini) sa svojim timom/MARRTINEZ

U digitalni novčanik mogu se spremiti bilo koji osobni podaci kojima nitko ne može pristupiti bez odobrenja vlasnika, čak ni sam Idetnyum.

Upute o svim potrebnim koracima vrlo su jasno i uočljivo prezentirane, zaštita digitalnog novčanika osigurava se putem četiri sigurnosna ključa (PIN, telefonski broj, e-mail adresa i prepoznavanje lica), a početne je radnje moguće obaviti doslovce u pet minuta. Stoga možemo potvrditi da je točno sve što su u Identity Consortiumu najavili ovim riječima:

“Za korištenje Identyum NOW web portala nisu potrebni posebni tehnički preduvjeti ni tehnička znanja, sučelje je jednostavno i prilagođeno korisnicima, što je i njegova najveća prednost. Za izradu Identyum ID Walleta, korisnicima je potreban samo uređaj s web preglednikom i vezom na internet”.

4

sigurnosna ključa osiguravaju zaštitu Identyum ‘ID walleta’

Potpis i sudski vjerodostojan
Svakako treba naglasiti da je e-potpis izrađen kroz Sign sustav u Identyum NOW platformi zakonski valjan i vjerodostojan na bilo kojem sudu u Europskoj uniji.

“Naša programska rješenja tvrtkama omogućuju potpunu digitalnu transformaciju njihovih komunikacijskih kanala prema krajnjim korisnicima. To znači udaljenu, automatiziranu i zakonski valjanu elektroničku identifikaciju i autentikaciju drugih osoba (KYC) u kombinaciji s funkcionalnostima zakonski valjanog udaljenog elektroničkog potpisivanja dokumenata i elektroničku i automatiziranu provjeru financijskih parametara drugestrane kao što je provjera vlasništva nad određenim IBAN-om ili provjera financijskog kapaciteta”, komentar je Roberta Ilijaša na jučerašnje lasniranje platforme Identyum NOW.

Njegov suradnik Zvonimir Popovčić pojasnio je kako suIdentyum razvili na način da tvrtke dodatno imaju mogućnost odrediti interna prava korištenja pojedinih Identyum servisa, odnosno mogu odrediti koji njihovi djelatnici smiju koristiti koje servise na web portalu.

Iz ovog tehnološkog startupa jučer su najavili da daljnji planovi razvoja Identyum NOW platforme uključuju mogućnost korištenja servisa Identify za zakonski valjanu udaljenu elektroničku identifikaciju drugih osoba i FinCheck za vjerodostojnu elektroničku i automatiziranu provjeru financijskih parametara druge strane, kao i razvoj mobilne aplikacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close