IBM: Hrvatska dobila mobilnu Vladu

Autor: Bernard Ivezić , 15. rujan 2014. u 22:00
Građani mobitelom sad mogu preuzeti rodni list i slične dokumente, kažu u IBM-u/FOTOLIA

Novi sustav povezao je ministarstvo financija i uprave, niz registara te omogućio rad aplikacije ‘mPretinac’.

Korporacija IBM isporučila je APIS IT-u, tvrtki zaduženoj za povezivanje svih IT kapaciteta u državnoj upravi u Hrvatskoj, svoj najnoviji mainframe IBM zEnterprise z12EC 703.

IBM tvrdi da je to za Hrvatsku pomak od e-Vlade ka m-Vladi, odnosno od elektroničke javne uprave ka mobilnoj upravi."IBM je radio s hrvatskom vladom na strategijama e-Vlade i m-Vlade, a kroz partnerstvo s APIS IT-om uveli smo temeljnu infrastrukturu koja omogućuje da se velike količine podataka obrađuju pouzdano i sigurno, i to tako da se javnim servisima može jednostavno pristupiti", kaže Damir Zec, direktor tvrtke IBM Hrvatska.Prvi prikaz mogućnosti nove tehnologije je mobilna aplikacije "mPretinac" koja je, takoreći, za svakog građanina ponaosob njegov osobni Gmail sandučić preko kojeg komunicira sa svim ministarstvima i drugim javnim tijelima u Hrvatskoj.

 

1000puta

dosad preuzeta je aplikacija mPretinac s Google Playa

Prema podacima Google Playa tu je aplikaciju do sada preuzelo više od tisuću korisnika uz prosječnu ocjenu četiri od maksimalnih pet. Usporedbe radi, korisnički račun za uslugu e-Građani, čiji je mPretinac sastavni dio, već ima više od 40.000 građana.Danijela Marović, direktorica za razvoj aplikacija APIS IT-a kaže da je ovim dokinuta potreba za prešetavanjem građana od jednog do drugog državnog šaltera. "Građani sada mogu na jednom mjestu s interneta preuzimati rodni i vjenčani list, izabrati liječnika, mjesto na kojem će glasovati na izborima, a sustav im daje i uvid u školske imenike svoje djece", kaže Marović.

U IBM-u tvrde da njihov novo mainframe računalo omogućuje Vladi standardizaciju ključnih podataka o građanima i poduzetnicima. Također, omogućit će povezivanje Ministarstva financija i Ministarstva uprave te niza registara. Navode da će, uz to, Vladi omogućiti optimizaciju upravljanja nizom procesa od poreza preko evidencije rođenih i umrlih do sustava socijalne zaštite."Infrastruktura temeljena na IBM z12EC 703 osigurava interoperabilnost i sigurnost u povezivanju s EU institucijama", zaključuju u IBM-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close