HT u Dubrovniku kreće s analizom turista s kruzera

Autor: Bernard Ivezić , 05. srpanj 2017. u 15:07
Grad će ubrati plodove big date/G. Jelavić/PIXSELL

U suradnji sa Sveučilištem operater istražuje proizvod za poznatu destinaciju.

Kako bi otkrili kako učinkovitije upravljati starom jezgrom Dubrovnika pritisnutom navalom gostiju s kruzera, Hrvatski telekom u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku u utorak je najavio da zajednički kreću u projekt "Big Data – Upravljanje gužvama u turizmu".

Prvi je to big data projekt u turizmu u Hrvatskoj. Big data, zajedno s data analitikom i data scienceom, glavne su krilatice analitike danas, odnosno proučavanja podataka za potrebe poslovnog odlučivanja. U Hrvatskoj se tim područjem najviše bave tvrtke u području bankarstva i osiguranja, telekomunikacija i trgovine te startupi poput Rimac Automobila i Bellabeata. U posljednje vrijeme i mediji poput Styrije. Saša Kramar, član uprave HT-a za poslovne korisnike kaže da će big data projekt u Dubrovniku provesti u okviru svoje inicijative Dubrovnik Smart City.

"Cilj je dati pregled strukture gostiju Dubrovnika i omogućiti predviđanje daljnjih ponašanja te prilagodbu ponude", kaže Kramar. Još jedan napredan primjer korištenja analitike opisuje Darko Brborović, predsjednik uprave OTP Investa. Navodi da su krajem prošle godine osnovali fond OTP Absolute čije je upravljanje zapravo zasnovano na kvantitativnim metodama.

"Riječ je o statističkim metodama u kojima obrađujemo podatke s financijskih tržišta poput cijena i povrata na različite vrste imovina te na osnovi procjena nekih parametara, između ostaloga i korelacije, određujemo udjele pojedine vrste imovine u portfelju. Proces dinamički provodimo dva puta mjesečno, a model razvijamo i dalje", pojašnjava Brborović. S izuzetkom Milana Horvata iz FIMA vrijednosnica drugi sugovornici iz financija bili su suzdržani za komentar, čak i u najvećim bankama. Horvat navodi da analitika poput onog što se podrazumijeva pod pojmom data sciencea može pomoći u poslu, ali vrlo segmentirano i sporadično.

Komentirajte prvi

New Report

Close