Hrvatski softver za kontrolu leta najbolji je u svijetu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. svibanj 2019. u 07:54
Direktor Vibea Marko Emer i kontrolor leta Želimir Trifunović

Rješenje zagrebačke tvrtke i Kontrole zračne plovidbe zainteresiralo velike globalne igrače.

Vibe Solution, softver za kontrolu leta, najbolji je na svijetu, prema ocjeni Međunarodnog udruženja kontrole leta (IFATCA), koje je zasjedalo u Kostarici. Ocjenjivana su rješenja iz više od 130 zemalja, članica IFATCA, koje okuplja 50.000 stručnjaka iz sektora zrakoplovstva i kontrole zračne plovidbe.

Vibe Solution je hrvatski proizvod, razvijan posljednjih pet godina u partnerstvu istoimenog zagrebačkog startupa i javne tvrtke Hrvatska kontrola zračne plovidbe, koja ga i koristi u nadzoru zračnog prostora.

Direktor Vibea i idejni začetnik softvera Marko Emer javio nam se iz Kostarike, gdje još ima prezentacije svog sad svjetski priznatog proizvoda.

"Ideja je bila razviti sustav koji će omogućiti jednostavnije i brže kolanje informacija među odjelima u kontroli zračne plovidbe kako bi se odluke mogle donositi pravovremeno, na temelju in-time informacija, ali i kako bi se maksimizirao učinak odjela", kaže Emer, ističući da je ovaj tzv. multilevel-briefing sustav pravi primjer partnerstva privatnog i javnog sektora.

Ocjenjuje da se u ovom sektoru rješenja dugo razvijaju dok ne budu miplementirana pa je i samo u promociju Vibea u svijetu uloženo oko dva milijuna kuna, a velike su šanse da se sad i izveze kao inovativno rješenje.

"Interes pokazuju Šveđani, imamo ovih dana prezentacije za Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju…", navodi Emer, dodajući kako je Vibe Solution izdvojen je kao startup s 15-ak inženjera, a ponikao je iz tvrtke Klising koja se bavi softverom za evidenciju radnog vremena.

Komentirajte prvi

New Report

Close