Hrvatski roboti izazvali veliki interes u Dubaiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2018. u 13:23
Foto: Press

Novi smjer za hrvatske tvrtke u UAE.

„Prehrambena i obrambena industrija Hrvatske već su prisutne na ovom tržištu, sada je vrijeme za iskorak i u drugim granama, kao što su IT, industrija i infrastruktura. Današnji Sporazum o suradnji ne smije i neće ostati mrtvo slovo na papiru, a u tome će naše Komore odigrati ključnu ulogu“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući gospodarski forum u Dubaiju gdje je najavio i otvaranje Predstavništva HGK u UAE.

Arapski partneri iskazali su veliki interes za hrvatske robote za učenje robotike. „Uvjeren sam da će u vremenu pred nama STEMI roboti podučavati ljude s područja UAE kako programirati, 3D modelirati ili izraditi vlastitu mobilnu aplikaciju. Imao sam niz vrlo konkretnih razgovora zbog čega sam uvjeren u finalizaciju poslovanja,“ rekao je Slobodan Velikić iz tvrtke STEMI.

Colliers International Hrvatska posljednjih godinu i pol radi na privlačenju investitora iz Dubaija i Abu Dhabija. „Neki od najvećih investitora i developera, poput Damaca i Emaara posjetili su Hrvatsku i prepoznali njezin potencijal. Kao rezultat našega rada danas smo u aktivnim pregovorima i očekujemo skoro zaključenje nekoliko projekata na našoj obali i u Zagrebu,“ kazala je Vedrana Likan.

Potpredsjednik Trgovinske i industrijske komore Dubaija Atiq Nassib rekao je da je ovaj Forum početak uspješnije i dublje suradnje Hrvatske i UAE. „Imamo izvrsne odnose s hrvatskom Vladom i zahvalni smo na velikoj potpori u organizaciji Expo 2020. Zadovoljan sam i s povećanjem broja turista iz Hrvatske, lani nas je posjetilo 14.000. Mi smo po prirodi poslovnjaci i zanima nas posao. Zanimaju nas poljoprivredna i prehrambena industrija, transport, edukacije. Vi ste interesantan partner i trebamo sinergijski djelovati. Jedni drugima možemo biti vrata na tržišta u okruženju,“ rekao je Nassib.

Veleposlanik Republike Hrvatske sa sjedištem u Egiptu Tomislav Bošnjak najavio je otvaranje konzulata RH u Dubaiju i istaknuo da Hrvatska ima kapaciteta sudjelovati u razvoju UAE. Istaknuo je da se naši narodi slažu u mnogočemu i dijele iste vrijednosti.

Uz gospodarski forum, gospodarsko izaslanstvo posjetit će i međunarodnu izložbu i godišnju konferenciju o nafti i plinu i energetskim djelatnostima ADIPEC 2018 u Abu Dhabiju na kojoj izlaže i Zajednica proizvođača opreme i davatelja usluga u naftnoj i plinskoj industriji HGK. UAE se može pohvaliti najraznovrsnijim i najotvorenijim gospodarstvom Bliskog istoka, političkom stabilnošću, diverzificiranim gospodarstvom, povoljnom poslovnom klimom i financijskom snagom.

Komentirajte prvi

New Report

Close