‘Hrvatski IT samo je prva industrija na udaru globalizacije’

Autor: Bernard Ivezić , 21. siječanj 2019. u 22:00
Aco Momčilović, predsjednik udruge MBA Croatia/Luka Stanzl/PIXSELL

Nužna bolja suradnja gospodarstva i politike.

Velik dio IT kompanija u Hrvatskoj mora sve više vremena posvećivati upravo području upravljanja ljudskih potencijala, jer su im doslovno najveći resurs ljudi i njihovo znanje i iskustvo naglašavaju u hrvatskoj udruzi polaznika i diplomanata MBA studija.

Zbog toga su, pojašnjavaju u udruzi MBA Croatia, odlučili godinu otvoriti s okruglim stolom o razvoju IT branše u Hrvatskoj.  Domaća IT industrija u 2017., prema HGK, generirala je 21,07 mlrd. kuna prihoda od čega 6 mlrd. kuna od izvoza.

U njoj je radilo 28.347 radnika u 4649 tvrtki, i to za prosječnu neto plaću od 7.722 kune. Iako posljednjih godina ova industrija otvara oko tisuću novih radnih mjesta godišnje, samo u 2017. otvorila ih je čak 2869.

 

28 tisuća

zaposlenih radi u IT-u, koji je uz turizam i agrar najviše pogođen globalizacijom

Aco Momčilović, predsjednik MBA Croatia kaže da su IT tvrtke jedne od prvih koje su se našle na udaru globalne konkurencije. Djelom i zato što se i same natječu, ne samo za kadrove već i za poslove, na globalnom tržištu. "Smatramo da se iznimno važno pripremiti se za sve brže promjene koje nam dolaze i na konkurenciju iz cijelog svijeta s kojim se suočavamo. IT firme su možda samo prve koje su se našle na tome udaru, ali sigurno je da to čeka sve", kaže Momčilović.

Dodaje da MBA Croatia želi malim koracima poboljšavati odnose gospodarstva i politike, što opisuje kao preduvjet za veće zahvate koji su nužni da bi se tvrtke mogle pripremiti za više globalne konkurencije. "Hrvatska treba postati centar izvrsnosti i edukacije, a potom prepoznatljiva po odličnim IT proizvodima i firmama da bi mogla privlačiti profesionalce", zaključuje Momčilović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close