Hrvatska u 2015. godini izvozom softvera premašila dvije milijarde kuna

Autor: Bernard Ivezić , 26. travanj 2016. u 08:31
Foto: Thinkstock

Proizvođači softvera lani otvorili 1500 novih radnih mjesta pa im je jedini strah da će ove godine iz Hrvatske iseliti 4000 IT stručnjaka.

Izvoz softvera proizvedenog u Hrvatskoj lani je porastao za 501 milijun kuna objavila je udruga Hrvatskih nezavisnih softverskih izvoznika (CISEx). Tajana Barančić, članica Upravnog odbora CISEx-a kaže da je iz preliminarnih podataka Fine vidljivo da je lani izvoz softvera porastao za 32,7 posto na 2,03 milijarde kuna.

Godinu prije iznosio je 1,53 milijarde kuna. "Iako su ovo preliminarni podaci oni ukazuju ne samo da domaća softverska industrija ima dobar potencijal već da bilježi i odlične rezultate na terenu", kaže Barančić. Usporedbe radi, domaća softverska industrija u 2013. godini imala je izvoz od 1,22 milijarde kuna, a godinu kasnije izvoz je skočio na 1,53 milijardi kuna. To ukazuje da hrvatski proizvođači ubrzavaju tempo kojim izvoze, odnosno ostvaruju sve bolje rezultate na stranim tržištima.

 

6,9mlrd.

kuna iznosio prihod domaćih proizvođača softvera u 2015.

Izvoz je ujedno i glavni generator rasta domaće softverske industrije pa je tako lani ukupan prihod domaćih proizvođača softvera skočio za 19,6 posto na 6,96 milijardi kuna. Drugim riječima, domaća softverska industrija ovim će tempom u 2016. godini probiti vrijednost od milijardu eura. U CISEx-u navode da je tempo zapošljavanja također ubrzan u odnosu na prethodne godinr. Lani su softverske tvrtke u Hrvatskoj zaposlile tvornicu i pol ljudi, odnosno otvorile gotovo 1500 novih radnih mjesta. Prema podacima CISEx-a broj zaposlenih u softverskoj industriji skočio je za 13,2 posto na 12.642 zaposlena.

Barančić pak upozorava da bi unatoč tome što se u 2016. očekuje još veća potražnja za stručnjacima, njih ove godine moglo po prvi puta kronično nedostajati. Naime, prema podacima CISEx-a, a koje je udruga dobila od DZS-a, od 2011. do 2014. iz Hrvatske je iselilo više od 10.000 IT stručnjaka. Samo lani iselilo ih je još 3000, a ove godine očekuje se da će ih iseliti najviše do sada, odnosno četiri tisuće. "Ostvari li se ove godine taj crni scenarij, 2016. godina ostat će zapamćena kao prva u kojoj je više IT stručnjaka iselilo iz Hrvatske nego što su ih sve škole i fakulteti zajedno u toj generaciji obrazovali", upozorava Barančić.

Komentirajte prvi

New Report

Close