Hoćemo li trebati booster cjepivo svakih 6 mjeseci? Evo što kažu stručnjaci

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2021. u 10:39
Foto: Armin Durgut/pixsell

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje da svi oni stariji od 18 godina koji su se cijepili, trebaju primiti i booster dozu.

Boosteri za bolest COVID-19 djeluju tako da jačaju zaštitu imuniteta kojeg smo stekli primanjem prvih doza cjepiva.

Kako je sve više ljudi diljem svijeta koji su primili booster dozu, stručnjaci kažu kako bi ta doza mogla postati potrebna svake godine. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje da svi oni stariji od 18 godina koji su se cijepili, trebaju primiti i booster dozu.

Taj je savjet prihvaćen ovog tjedna s pojavom nove varijante virusa.

Ako ste primili cjepivo Johnson & Johnson, preporuka je da trebate čekati samo 2 mjeseca kako biste primili booster dozu, a ako ste primili neku od mRNA cjepiva, 6 mjeseci nakon drugog cjepiva je vrijeme za booster dozu, izjavio je dr. William Schaffner, stručnjak za infektivne bolesti na sveučilištu Vanderbilt.

“Glavna je osobina, naravno, što će ojačati kapacitet imunološkog sustava da se bori protiv ozbiljne bolesti i kako bi se spriječila hospitalizacija. To je glavna namjera. Može doći i do smanjenog prijenosa bolesti, manje ozbiljnih simptoma pa se radi o bonusu”, dodaje. CDC navodi da sami možemo odabrati kojim se cjepivom želimo cijepiti, ali Schaffner smatra da bi oni koji su primili jednu dozu cjepiva J&J profitirali ako prime booster dozu cjepiva mRNA.

“Cjepiva J&J, koja su dizajnirana kao jedna doza, nisu dovoljno jaka i manje su efikasna jer dolazi do puno bržeg slabljenja zaštite protiv ove opasne bolesti”, dodaje te ističe da je upravo to preporuka da se pričeka 2 mjeseca prije dodatne doze. A ta doza može biti isto cjepivo, ali ako primite drugu dozu cjepiva mRNA , imat ćete bolji imunološki odgovor.

Kako booster cjepivo jača imunitet?

Booster cjepivo ustvari jača imunitet koji je stečen pri primanju prvih cjepiva, a nakon što ste ga primili stanice to pamte i kada su izložene antigenu one će stvarati još antitijela i još stanica. I to rezultira dodatnom zaštitom.

Kod starijih od 65 godina, imunitet slabi nakon 6 mjeseci pa stoga dolazi do povećanog broja hospitalizacija. “Ipak, znamo da imunitet pamti, a da mu dodatnom dozom dajemo još jači odgovor na virus”, dodaje.

Hoćemo li booster dozu morati primati svake godine?

I Schaffner i Blumberg smatraju da je prerano za odgovoriti na ovo pitanje, no vjerojatno će se morati primati cjepiva u narednim godinama.

“Kako se stvari odvijaju, tako mi učimo. Nitko od nas ne bi bio iznenađen ako dođe do toga da je potrebna booster doza u nekom vremenskom periodu. Hoće li se raditi o 3 godine ili 5, ne znamo”, dodaje Schaffner. Smatra da je cjepivo potrebno, a da su znanstvenici već počeli raditi na cjepivu koje bi bio kombinacija cjepiva protiv covida i protiv gripe.

Ako dođe do preporuke da je potrebno godišnje cijepljenje, oni će već u to vrijeme imati spremnu kombinaciju cjepiva, dodaje.

Blumberg smatra da ideja o booster cjepivima koja se daju na godišnjoj bazi jesu nešto što se može dogoditi. On osobno smatra da će covid ostati s nama dugo vremena, i nećemo ga uništiti osim ako ne dođe do velikog pomaka u stvaranju cjepiva. No, misli da će djelovati slično kao i gripa.

“Možda će doći do toga da primamo svake godine cjepivo baš kao i protiv gripe”, zaključuje, prenosi Ordinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close