Hanfa opet poziva na oprez: Promet u domaćim kriptomjenjačnicama premašio 1,2 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2021. u 07:23
Foto: Pixabay

Od 320 ispitanika u internetskom ispitivanju, 62,8% dosad je trgovalo kriptovalutama.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je, početkom Svjetskog tjedna ulagatelja, ponovno pozvala na oprez kod ulaganja u kriptovalute zbog iznimnog rasta ulaganja u tu rizičnu imovinu. Samo putem domaćih kriptomjenjačnica promet u dosadašnjem dijelu godine premašio je 1,2 milijarde kuna, upozorava regulator.

Agencija je u rujnu provela internetsku anketu u kojoj je sudjelovalo 320 ispitanika i koja je pokazala da je 62,8 posto dosad trgovalo kriptovalutama, a još 13,1 posto to ima u planu.

“No, uglavnom je riječ o ulagačima, njih 78,7 posto, koji imaju prethodnog iskustva u ulaganjima na financijskom tržištu, upoznati su s rizicima takvih ulaganja i činjenicom da ona nisu regulirana (76,2 posto ispitanika) te ih na neki način možemo smatrati ‘kripto znatiželjnicima’”, napominje regulator.

Za samo 5% prerizično

Više od polovice ispitanih (54,5%) mišljenja je da treba ulagati u kriptovalute jer ona donose veliku dobit. Oko 40 posto smatra da bi možda trebalo ulagati, no smatraju da je to vrlo rizično, dok se samo pet posto anketiranih izjasnilo da im je ulaganje u kritptovalute prerizično. Pritom Hanfina anketa pokazuje da čak 84 posto anketiranih drži da su dobro upoznati na temu kriptovaluta, a manji dio 14,7 posto priznaje da je čulo za njih, no da ipak nike detaljno upoznato s tom imovinom. Hanfa ističe da je samom 1,3 posto ispitanih reklo da su im kriptovalute potpuno nepoznata tema. Skok popularnosti ulaganja u tu rizičnu imovinu na krilima mogućih iznimnih zarada, i rasta oglašavanja, potaknuo je regulatora da pojača edukativne aktivnosti. Već 15. listopada održat će se prvo besplatno internetsko predavanje za građanstvo na temu kriptotržišta. U suradnji sa studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na temu ulaganja u kriptovalute bit će održana studentska internetska debata.

Izrazito volatilne

“Važnost edukacija je sve važnija budući da su kriptovalute izrazito volatilne i visoko rizične te kod njih, kao i kod ostale kriptoimovine kao što su korisnički i investicijski tokeni, trgovanje nije regulirano te, za razliku od ostalih navedenih vrsta ulaganja, ne postoji sustav zaštite malih ulagatelja. Kod trgovanja kriptovalutama moguća je nedovoljna dostupnost pouzdanih informacija, ali i manipulacija tržištem s obzirom na to da ne postoji pravna obveza transparentnosti tržišta, kao što je slučaj kod trgovanja reguliranim financijskim instrumentima”, ističu iz Hanfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close