HANFA i ADGM potvrdili suradnju u području FinTecha i upravljanja ulaganjima

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2019. u 11:34
Foto: Press

ZAGREB/ABU DHABI, 18. studenoga 2019. – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) i Regulatorno tijelo za financijske usluge (Financial Services Regulatory Authority – FSRA) Abu Dhabi Global Marketa (ADGM FSRA) potpisali su u petak dva sporazuma o razumijevanju kako bi poboljšali regulatornu suradnju u područjima financijske tehnologije (FinTech) i upravljanja ulaganjima.

Sporazume o razumijevanju potpisali su predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman i izvršni direktor međunarodnih odnosa u ADGM FSRA-u, Philippe Richard, u Abu Dhabiju.

Sporazumima se proširuje mreža suradnje u području nadzora ADGM-a i HANFA-e te se pruža okvir za razmjenu informacija između ovih dvaju tijela kako bi se međusobno pomagala u praćenju kretanja povezanih s propisima i tržištem u svojim jurisdikcijama.

Što se tiče FinTecha, Sporazum pruža okvir za suradnju s ciljem podrške financijskim inovacijama i FinTech tvrtkama kako bi lakše razumjele regulatorne režime svake jurisdikcije.

„FinTech omogućava financijskim tržištima u razvoju da ostanu relevantna u globalnom i konkurentnom okruženju. Mogućnost rješavanja složenih problema povezanih s upotrebom novih tehnologija od strane financijskih infrastruktura i pružatelja financijskih usluga uvelike ovisi i o učinkovitim međunarodnim sporazumima o suradnji. To je danas posebno važno za tržišta u razvoju. Drago nam je što će HANFA i ADGM FSRA surađivati s ciljem daljnjeg razvoja naših tržišta. HANFA je posvećena poticanju inovacija u financijskim uslugama kroz pojačanu prekograničnu suradnju s drugim najvećim svjetskim FinTech regionalnim laboratorijem te regionalnim središtem za Bliski istok i sjevernu Afriku.” – izjavio je tom prilikom Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

„Zadovoljstvo nam je uspostaviti blisku suradnju s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga i veselimo se budućim uzajamno korisnim inicijativama koje će unaprijediti naše sektore za ulaganja i FinTech. Digitalne tehnologije koriste se za prekogranično pružanje financijskih usluga, a Hrvatska je posebno aktivna na tom polju. Zajedno ćemo poticati i podržavati tehnološke start-upove i inovatore u promicanju njihovih kreativnih rješenja na novim tržištima.“ – naglasio je istodobno Philippe Richard, izvršni direktor međunarodnih poslova u ADGM FSRA.

Ovim novim sporazumom uspostavljena je ADGM-ov 33 sporazum o suradnji u 19 država, nakon nedavne suradnje s Australijom, Bahreinom, Kanadom, Kinom, Egiptom, Estonijom, Francuskom, Hong Kongom, Indijom, Japanom, Kazahstanom, Kenijom, Kuvajtom, Luksemburgom, Malezijom, Singapurom, Švicarskom i UAE-om.

ADGM će nastaviti uspostavljati nove inicijative i usko surađivati s lokalnim i globalnim dionicima na poticanju otvorenog i sveobuhvatnog globalnog FinTech središta koje će opsluživati Abu Dhabi i širu regiju Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

U vezi s Direktivom AIFMD: ADGM FSRA i HANFA također su potpisali ESMA-in Sporazum o razumijevanju u vezi s upravljanjem alternativnim investicijskim fondovima.

Taj sporazum omogućava upraviteljima fondova u ADGM-u da upravljaju alternativnim investicijskim fondovima (uključujući hedge fondove, privatne dioničke i nekretninske fondove) i da nude njihove udjele profesionalnim ulagateljima na području EGP-a u okviru Direktive AIFMD.

Ante Žigman pritom je izjavio: „Ovo je prvi Sporazum o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD koji je potpisala HANFA i ja iskreno pozdravljam takav značajan iskorak u poticanju prekograničnih tokova ulaganja u području investicijskih fondova. Veselimo se suradnji s ADGM FSRA-om u području nadzora subjekata u okviru AIFMD-a, fokusiranja na zaštitu potrošača, integriteta tržišta i financijskog integriteta te održavanja povjerenja u stabilnost sustava. Za Hanfu ovo znači početak daljnjih inicijativa u vezi s međunarodnom suradnjom s regulatorima iz jurisdikcija izvan EU-a na temelju sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD.”

Philippe Richard pritom je rekao: „ADGM FSRA već ima potpisane sporazume o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s 20 nadzornih tijela država članica EU-a (od ukupno 28 njih). Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s HANFA-om ilustrira napore obaju regulatora na uklanjanju prepreka za prekogranične prilike i olakšavanju investicijskih tokova kroz jurisdikcije omogućujući pristup većem skupu mogućnosti i za ulagatelje i za industriju investicijskih fondova.”

Pregled postignuća i angažmana ADGM-a u području FinTecha

Prvi ADGM-ov FinTech sastanak na vrhu održan je 2017. Od tada je ADGM je postigao zapažene uspjehe i uspostavio strateška partnerstva za jačanje FinTech ekosustava. ADGM je prvo međunarodno financijsko središte u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike koje je uspostavilo namjenski i otvoren regulatorni okvir za licenciranje FinTech dionika i omogućavanje da sudjeluju u Regulatornom laboratoriju (RegLab) s ciljem ubrzanja financijskih inovacija.

Kao globalno FinTech središte, ADGM nastavlja unaprjeđivati svoju međunarodnu mrežu s regijom Bliskog istoka i sjeverne Afrike, Azijom, Australijom, SAD-om, UK-om i Europom kako bi se olakšao pristup tržištima i regulatorno prepoznavanje za FinTech aktere.

ADGM aktivno uključuje svoje dionike, uspostavlja partnerstva i suradnje s ciljem razvoja poticajnog i učinkovitog FinTech ekosustava. Za više informacija o ADGM-ovom FinTech događanju u Abu Dhabiju posjetite www.fintechabudhabi.com.

Više o Abu Dhabi Global Marketu

Abu Dhabi Global Market (ADGM) je međunarodno financijsko središte smješteno u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a otvoreno je 21. listopada 2015. Uspostavljen saveznom uredbom UAE-a kao financijsko središte širokog temelja, ADGM pojačava položaj Abu Dhabija kao globalnog trgovačkog i poslovnog središta, služeći kao strateška poveznica između rastućih ekonomija Bliskog istoka, Afrike i južne Azije te ostatka svijeta.

Strategija ADGM-a čvrsto je povezana s ključnim karakteristikama Abu Dhabija, prateći privatno bankarstvo, upravljanje bogatstvom, upravljanje imovinom, trgovanje izvedenicama i robom, financijske inovacije, održivost i drugo. ADGM čine tri nezavisna tijela: ADGM Sud, Regulatorno tijelo za financijske usluge i Registracijsko tijelo. Kao međunarodno financijsko središte, ADGM pod svojom upravom drži svih 114 hektara (1.14 km2) otoka Al Maryah, koji je slobodna financijska zona.

ADGM omogućava registriranim financijskim i nefinancijskim institucijama, tvrtkama i subjektima da djeluju, stvaraju inovacije i uspijevaju u međunarodnom regulatornom okviru temeljenom na općem pravu. Od svojeg začetka do danas ADGM je četiri godine zaredom dobivao nagradu „Financijsko središte godine (regija Bliskog istoka i sjeverne Afrike)” zbog svojih inicijativa i doprinosa financijskim tržištima i tržištima kapitala u toj regiji.*

Više o ADGM FSRA

FSRA je službeno tijelo osnovano na temelju Zakona Abu Dhabija br. 4 iz 2013. godine, koje je ovlašteno za licenciranje, nadzor i istragu te može izvršavati svoje ovlasti u svrhu suradnje sa stranim nadležnim tijelima. FRSA je tijelo odgovorno za regulaciju, nadzor i inspekciju svih financijskih usluga na i unutar Abu Dhabi Global Marketa. Te financijske usluge uključuju bankarstvo, osiguranje, tržišta kapitala, fondove za zajednička ulaganja, upravljanje imovinom i usluge povjerenja. Za više informacija o ADGM-u posjetite www.adgm.com ili nas pratite na Twitteru i Instagramu: @adglobalmarket te LinkedInu: @Abu Dhabi Global Market (ADGM).

* Izvor: Nagrade Global Investor Middle East and North Africa

Više o HANFA-i

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je nadzorno tijelo u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te subjekata koji te usluge pružaju.

Temeljni su ciljevi HANFA-e promicanje i očuvanje stabilnosti financijskog sustava i nadzor zakonitosti poslovanja subjekata nadzora. U ostvarivanju svojih ciljeva HANFA se rukovodi načelima transparentnosti, izgradnje povjerenja među sudionicima financijskih tržišta i izvješćivanja potrošača. Za više informacija posjetite www.hanfa.hr ili nas pratite na Linkedinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close