Hakom: Dozvole za 5G frekvencije u srpnju

Autor: Lucija Špiljak , 17. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Početkom ožujka s testiranjem 5G-a počeo je i A1, i to u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz u Zagrebu i Bistri.

Operateri će komercijalno moći nuditi usluge 5G mreže nakon javne dražbe za temeljne 5G frekvencijske pojaseve od 700 i 3600 MHz, koja je planirana krajem prve polovice 2021. a dodjela spektra, odnosno izdavanje dozvola planirano je u srpnju, izvijestili su iz Hakoma.

“Definiramo posljednje detalje, početne cijene će uvažavati EU praksu i smjernice za poticanje širokopojasnog pristupa te odražavati realnu vrijednost spektra uz poticaj ulaganjima”, rekli su na upit Hine. Iz Hakoma kažu kako su operateri HT, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska dobili privremene dozvole za testiranje opreme.

HT, koji je krajem 2020. uveo prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj, pokrivajući 34 grada, početkom ožujka je počeo s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz pojasu, koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s 2-3 puta većim brzinama.

Poručili su i kako će s komercijalnim radom 5G mreže na 3,5 GHz spektru početi nakon zaključenja spomenute javne dražbe.

“Uvođenje 5G mreže nije samo tehnološko pitanje, već odraz poslovne i nacionalne strategije koja će definirati koliko ćemo kao gospodarstvo i društvo biti uspješni i konkurentni u”, rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Početkom ožujka s testiranjem 5G-a počeo je i A1, i to u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz u Zagrebu i Bistri, a koji se ‘oslobodio’ prelaskom zemaljskog (analognog) emitiranja TV programa na DVB-T2 (digitalni) standard.

Komentirajte prvi

New Report

Close