Globalne isporuke PC-ja pale na najnižu razinu u pet godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2013. u 12:00
Thinkstock

Globalne isporuke osobnih računala (PC) pale su u trećem tromjesečju na najnižu razinu u pet godina, prenose europski mediji danas rezultate istraživanja specijalizirane tvrtke Gartner.

Globalne isporuke osobnih računala (PC) pale su u trećem tromjesečju na najnižu razinu u pet godina, prenose europski mediji danas rezultate istraživanja specijalizirane tvrtke Gartner.

U tri mjeseca do kraja rujna isporučeno je 80,3 milijuna PC-ja, što je 8,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, prenosi BBC rezultate Gartnerova istraživanja.

Prodaja osobnih računala pada već šest tromjesečja zaredom zbog sve veće popularnosti tablet računala i pametnih telefona.

U Gartneru tumače da je pad cijena tableta dodatno nagrizao prodaju osobnih računala na tržištima u nastajanju.

"Broj instaliranih osobnih računala, kako na razvijenim tako i na tržitima u nastajanju, dodatno se smanjio zbog nastavljenog prijelaza potrošača s osobnih računala na tablete kada je u pitanju svakodnevna konzumacija sadržaja", kazao je u priopćenju Mikako Kitagawa, glavni analitičar u Gartneru.

"Dostupniji jeftini Android tableti privukli su potrošače na tržištima u nastajanju, kao i one na razvijenim tržištima", dodaje.

Tvrtka za istraživanje IDC također je danas objavila podatke koji su pokazali pad isporuka PC-ja širom svijeta u trećem tromjesečju, ali za 7,6 posto, na 81, 6 milijuna, budući da koristi malo drugačije metode izračuna.

U IDC-u očekuju da će se trenutni pad prodaje osobnih računala vjerojatno nastaviti i iduće godine.

"Bilo da ih koči slabo gospodarstvo ili su tek izbirljivi kada ulažu u tehnologiju, kupci i dalje procjenjuju mogućnosti i odgađaju zamjene PC-ja", kazao je Loren Loverde, potpredsjednik IDC Worldwide PC Trackers.

U srpnju ove godine u IDC-u su još očekivali određeno poboljšanje prodaje u drugoj polovici godine ali su u međuvremenu promijenili mišljenje.

"Treće tromjesečje bilo je prilično blizu prognoza, što nažalost ne odražava značajno poboljšanje na tržištu PC-ja ni potencijal za rast u kratkoročnom razdoblju", tumači Loverde.

Komentirajte prvi

New Report

Close