Gaming i online obrazovanje profitirali, radi potrebe za učenjem i zabavom kod kuće

Autor: Sergej Novosel Vučković , 13. srpanj 2021. u 22:00
Platforma osigurava elektronsko plaćanje u radu s inozemnim klijentima/SHUTTERSTOCK

‘Pandemija je potakla digitalni rast i otvorila prostor za unapređenje poslovanja putem interneta’.

Hrvatski su građani, a i tvrtke, očito vrlo dobro prigrlili američku platformu za platne transakcije Payoneer, prisutnu inače u 200-ak zemalja gdje 4 milijuna korisnika operira sa 150 valuta.

Prema podacima same platforme, u prvom ovogodišnjem tromjesečju obujam transakcija iz Hrvatske posredstvom Payoneera, što suradnjom s drugim platformama ili direktno s klijentima u inozemstvu, znatno je porastao u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kad još nije zavladala globalna pandemija.

Neke su kategorije doživjele “eksploziju” – jer, obujam plaćanja u, primjerice, industriji gaminga i igara na sreću porastao je za 148, a online obrazovanja za 56%. Kategorija freelancea rasla je 23, dok su IT tvrtke u RH imale 12% više plaćanja Payoneerom. Iz kompanije, doduše, ne navode koliko je transakcija bilo u apsolutnom broju, ni njihovu vrijednost niti prihode korisnika.

“Mnogi su u pandemiji počeli tražiti nove mogućnosti za posao učenjem novih specijalnosti i pružanjem usluga online. Tako u sektoru online obrazovanja broj korisnika neprestano raste, kao i prosječni prihod po korisniku.

Prema opsegu transakcija, sektor online obrazovanja porastao je za 56%, dok je prema broju plaćanja porastao za 93%, što znači da se povećala i prosječna vrijednost plaćanja”, navode iz Payoneera.

Najviše su tu profitirali uglavnom profesionalci, online učitelji, nudeći i naplaćujući usluge putem platformi za internetsko obrazovanje, a neki su čak stvorili i svoje.

Direktor poslovnog razvoja Payoneera za hrvatsko tržište Nikola Mehandžić ističe da pandemija koronavirusa jest utjecala na njihov rad, što je, evo, i evidentno.

“Pandemija je potakla digitalni rast i otvorila prostor za unapređenje poslovanja putem interneta. U Hrvatskoj drugu godinu zaredom bilježimo ogroman rast.

Nastavit ćemo poboljšavati usluge, kako bismo kupcima pružili brzu i jednostavnu uslugu i pomogli poduzetnicima iz Hrvatske i regije da se brže razvijaju”, kaže Mehandžić. A naša zemlja u regiji, tj. zemljama okruženja, zauzima 4. mjestu po količini transakcija preko Payoneera, imajući 8% udjela. Prva je Srbija, pa Sjeverna Makedonija i BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close