GALERIJA: Orion uspješno lansiran

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2014. u 15:28
Reuters

“Mislim da je ovo veliki dan za svijet, za ljude koji poznaju i vole svemir”, kazao je ravnatelj NASA-e Charles Bolden.

Američka bespilotna svemirska kapsula Orion uspješno je lansirana u petak u 7,05 po mjesnom vremenu iz Kennedyjeva svemirskog centra u Cape Canaveralu označavajući novo doba u istraživanju svemira.

"Mislim da je ovo veliki dan za svijet, za ljude koji poznaju i vole svemir", kazao je ravnatelj NASA-e Charles Bolden.

Pokusni let Oriona trebao bi utrti put eventualnom prevoženju ljudi na Mars i predstavlja povijesni iskorak u svemirskim letovima, poput prvog lansiranja iz programa Apollo 1961. ili lansiranja prvog raketoplana 1981., tvrde u NASA-i.

Pokusni let trajat će oko četiri i pol sata i uključit će dva kruga oko Zemlje. Prvi dio se odvija u niskoj orbiti između 185 i 888 kilometara iznad naših glava. U drugom će motori rakete biti ponovo upaljeni i Orion će poletjeli 5800 kilometara duboko u svemir.

Četiri sata nakon lansiranja motori će se ponovo pokrenuti na deset sekundi kako bi Orion krenuo prema Zemlji. Jedna od najkritičnijih faza leta bit će u trenutku prolaska kapsule gornjim slojem Zemljine atmosfere pri brzini od 32.000 kilometara na sat.

Kontrola leta će tada izgubiti kontakt s Orionom na dvije i pol minute jer će se oko kapsule stvoriti užarena plazma i blokirati signal. U tom trenutku kapsula će se zagrijati na 2200 stupnjeva Celzija.

Bude li sve u redu, Orion će slobodnim padom nastaviti prema Zemlji, a usporavat će ga tri golema padobrana. Kapsula bi trebala "pljusnuti" u Tihi ocean pokraj obale meksičkog poluotoka Donja California u 17.29 po srednjoeuropskom vremenu. Orion će potom pokupiti brod američke ratne mornarice i prevesti ga na kopno.

Komentirajte prvi

New Report

Close