G42 grupacija iz UAE rasprodala kineski portfelj

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2024. u 22:01
Udio G42 u vlasniku TikToka bio je procijenjen na 100 milijuna dolara, Foto: Shutterstock

Arapska kompanija iz Emirata prodala je (i) dionice vlasnika Tik Toka.

G42, grupacija za razvoj umjetne inteligencije iz Abu Dhabija, prodala je svoje dionice u kineskim tvrtkama, uključujući vlasnika TikToka ByteDance, u nastojanju da umiri američke partnere raskidajući veze s Kinom. 42XFund, ogranak koji ulaže u tehnologiju vrijedan 10 milijardi dolara, rekao je FT-u da se “raskinuo sa svim svojim ulaganjima u Kini” ne otkrivajući pojedinačne investicije ni ukupnu alokaciju u Kinu.

Izvori upoznati s transakcijama precizirali su da rasprodaja uključuje dionice ByteDancea sa sjedištem u Pekingu. Udio G42 u vlasniku TikToka procijenjen je na 100 milijuna dolara, podaci su PitchBooka.

Lider u AI-u

Ujedinjeni Arapski Emirati, predvođeni G42, pojačavaju napore da postanu globalni lider u umjetnoj inteligenciji, što ih je lansiralo u središte geopolitičkih sukoba između SAD-a i Kine oko tehnologije.

Izvršni direktor Peng Xiao rekao je FT-u u prosincu da G42 “ne može raditi s obje strane” i da prekida veze s kineskim dobavljačima hardvera, uključujući Huawei. “Kako bismo unaprijedili naš odnos, koji cijenimo, s našim američkim partnerima, jednostavno ne možemo učiniti mnogo više s prethodnim kineskim partnerima”, dodao je Xiao, koji je rođen u Kini, studirao u SAD-u, a sada je građanin UAE-a.

G42, kojim predsjeda moćni savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE-a Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, razvija niz projekata umjetne inteligencije, od zdravstva i znanosti o životu do mapiranja i velikog jezičnog modela.

Potpomognut ulagačima, uključujući državni fond Ujedinjenih Arapskih Emirata Mubadala i američku privatnu investicijsku tvrtku Silver Lake, G42 je surađivao s američkim partnerima kao što su Microsoft i OpenAI, ali i s kineskim tehnološkim tvrtkama.

Pristup američkim podacima

No, grupa sa sjedištem u Abu Dhabiju, koja se oslanja na poluvodiče koje proizvodi američki proizvođač čipova Nvidia, pokušala je ublažiti strahove da bi tvrtke povezane s kineskom vladom mogle dobiti pristup američkim AI sustavima.

U prosincu je New York Times objavio da su američki dužnosnici zabrinuti zbog odnosa tvrtke iz UAE s kineskim poduzećima, uključujući Huawei.

Zabrinuti su da bi G42 mogao osigurati da genetski podaci američkih građana dođu do kineske vlade i kompanija. 42XFund, kao privatni kapitalni ulagač s 10 milijardi dolara za ulaganja u sektorima od klime do potrošačke tehnologije, slijedio je primjer i također prodao svoje kineske udjele. ByteDance je odbio komentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close