Fintech inovacija iz InterCapitala došla je na domaće tržište

Autor: PD VL native tim , 23. rujan 2021. u 21:59
Algoritam kontinuirano prati rezultate investiranja prema potrebi optimizirajući portfelj/INTERCAPITAL

Temeljem zamisli stručnjaka iz InterCapitala izradile su je tvrtke Binom i Fundit.

U nezabilježeno dugoj eri povijesno niskih kamatnih stopa, štednja u banci (ostala) je sigurna, ali je neisplativa. No, štednja nije samo spremanje viška novca, štedimo radi kupnje nekretnine, za školovanje kako bismo imali bolji start u životu, za otplate zaduženja, za dostojnu mirovinu, za pomoć najbližima ili, naprosto, za osjećaj sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti. U zadnjih 30-ak godina tranzicije mnogo se toga promijenilo i u društvu; kao što se razvija kultura zdravlja i brige za sebe, sve više brinemo za vlastite financije posebno kako raste financijska pismenost.

Fintech inovacija

S kamatnim stopama koje se kreću vrlo blizu nule čak i vrlo niska inflacija za štediše znači da rast cijena nagriza njihovu imovinu koja se u bankama polako topi. Pokazuju to i trendovi na tržištu; iako se u banke i dalje slijevaju rekordni depoziti, novac završava uglavnom na transakcijskim računima jer oročenja na dulje vrijeme više klijentima nisu motivirajuća. Mnogi su se zato okrenuli prema nekretninama, tradicionalnom tipu štednje na ovim prostorima.

Za one ostale koji prilike vide u burzovnom trgovanju, no ne pripadaju ešalonu profesionalaca niti imaju vremena i resursa aktivno pratiti vijesti iz korporativnog svijeta, filigranske nijanse da odvagnu rizike i pravilno tempiraju kada ‘ući’ u pojedinu vrijednosnicu ili iz ‘izaći’, stiže dobra vijest. InterCapital Asset Management lansirao je mobilnu aplikaciju Genius, prvu hrvatsku robo-advisory platformu koja će klijentima besplatno ponuditi investicijski savjet, a u pozadini svega je napredni algoritam.

˝Ideja je da na jednostavan način u bilo koje doba klijent dobije za njega skrojen profesionalan investicijski savjet i izvršenje istog bez dodatnih troškova za klijenta. Osim toga, mi se brinemo i o nastavku ulaganja tako da njegovo ulaganje pratimo i redovito usklađujemo s dogovorenom strategijom”, kažu u InterCapitalu o tom inovativnom fintech proizvodu.

Prilikom pokretanja aplikacije klijent sam definira željeni cilj ulaganja, duljinu trajanja investicije te pruža informacije o svojim financijskim, i ne manje važno, subjektivnim okolnostima nužnim da bi mu InterCapital mogao kreirati najprikladniju strategiju. Potom Genius za njega ulaže u kombinaciju najboljih domaćih i međunarodnih fondova. Minimalni ulog za investiranje je 500 kuna, odnosno 70 eura. Osim jednokratno, klijent može i periodički uplaćivati i tako koristiti prednosti investiranja kroz razne cikluse tržišta i ekonomije. Bitna je samo dobra volja klijenta i znanje kako svakom uplatom ulažem u svoju budućnost ostvarujući jedan, od sebi zanimljivih ciljeva.

Genius je na domaćem tržištu revolucionarni financijski alat temeljen na naprednom algoritmu nobelovca Harryja Markowitza, a aplikaciju je po zamisli stručnjaka iz InterCapitala izradila zagrebačka tvrtka Binom uz partnere Microblink i Fundit.

500 kuna

je minimalni ulog za investiranje, a osim jednokratno, klijent može i periodički uplaćivati

Iz InterCapitala pojašnjavaju da za kalkulaciju što bi optimalni portfelj trebao sadržavati koriste moderne teorije portfelja: povijesne prinose klasa imovine i rizika koje nose, ujedno računajući njihove korelacije. Dakle, osim prinosa fondova i njihovih razina rizika prati se i kako su ti odnosi međusobno povezani. Potom Genius tako dobivene podatke kombinira s tolerancijom rizika koju je klijent zadao, uloženim sredstvima i trajanjem ulaganja pa za njega kreira kombinaciju fondova s najboljim povratom. Algoritam kontinuirano prati rezultate investiranja prema potrebi optimizirajući portfelj. Promijene li se klijentove okolnosti, poput sklonosti riziku, može ispočetka popuniti upitnik što će rezultirati prilagođavanjem portfelja. Upravo se u izračunu optimalnog portfelja ilustriraju prednosti tehnologije u ovom slučaju. Za kalkulacije je potrebno super brzo računalo koje mora provjeriti milijune različitih kombinacija fondova što čovjek ne bi mogao. Stručni team InterCapitala nadgledaju algoritam brinući se da je sve u skladu s prilikama na tržištu pa korištenjem Genius aplikacije klijent na raspolaganju koristi najbolje od oba svijeta. Svakog štedišu i investitora zanimat će može li ulaganjem putem Geniusa izgubiti svoj novac. Za razliku od banke gdje za štednju fizičkih osoba (do 100.000 eura) odgovara država, ali ne čini ništa da spriječi gubitak novca od inflacije, uplatom u Genius klijent se izlaže riziku tržišta kapitala u mjeri u kojoj njegov profil rizika to dopušta. Nagrada za veći rizik, s druge strane, je potencijal da ostvari bitno više prinose od štednje u bankama čime se štiti od inflacije, a pritom je ključno pitanje horizonta ulaganja. Upravo na takav način funkcioniraju i mirovinski fondovi kojima smo kao društvo povjerili štednju za buduće mirovine. Oscilacije portfelja na kraći rok treba promatrati kao očekivane i manje važne jer je fokus na široj slici – ostvarivanju dugoročnog cilja ulaganja sukladno postavljenom profilu rizika. Društvo je član fonda za zaštitu ulagatelja koji štite imovinu ulagatelja do visine od 150 000,00 HRK u slučaju stečaja ili nemogućnosti ispunjavanja obveza od strane Društva.

Svjetski fondovi

Za otvaranje mogućnosti ulaganja u svjetske investicijske fondove InterCapital je uspostavio suradnju s Blackrockom, društvom koji globalno upravlja s devet bilijuna dolara imovine/vodećim asset managerom globalno.

˝U početku će klijentima dostupna biti tri Blackrockova ETF-a koji prate kretanje indeksa Nasdaq, S&P 500 te azijskih dionica, a suradnja uključuje i potporu na drugim sličnim projektima diljem svijeta na kojima je Blackrock partner. To će uključiti i buduća gostovanja na InterCapitalovim webinarima za ulagače i podršku edukativnim materijalima. U planu je još širenje palete proizvoda te potencijalno veći broj modela ulaganja, kao i ulaganja Geniusa u veći broj Blackrockovih fondova. Genius je jednostavno aplikacija koju morate imati da bi bili financijski fit˝, poručuju iz InterCapitala.

Sadržaj omogućio InterCapital

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close