Smart Industry
Financijska tehnologija

Fintech aplikacije su sigurne i jednostavne pa ih sve više potrošača koristi za razne usluge

Pojednostavljuje proces transakcije, bez svih nepotrebnih koraka za sve uključene strane.

PD VL native tim
07. kolovoz 2023. u 22:02
Nove inovativne finacijske usluge potrošače stavljaju na prvo mjesto, a podupiru i operativnu učinkovitost, Foto: SHUTTERSTOCK

Posljednjih godina doživjeli smo neviđeni razvoj financijske tehnologije (fintech) koji uključuje inovacije u mobilnom plaćanju, digitalnim kriptovalutama, blockchainu i distributed ledger tehnologiji, peer-to-peer i tržišnom kreditiranju.

Digitalno bankarstvo nastavlja rasti i lakše mu je pristupiti nego ikada prije. Mnogi potrošači već tako upravljaju svojim novcem, traže i plaćaju kredite i vrše transakcije putem digitalnih banaka. Fintech pojednostavljuje financijske transakcije za potrošače ili tvrtke, čineći ih pristupačnijim. To radi tako što nastoji pojednostaviti proces transakcije, bez svih onih nepotrebnih koraka za sve uključene strane. Na primjer, mobilne usluge omogućuju plaćanje drugim osobama u bilo koje doba dana, slanjem sredstava izravno na njihov bankovni račun, bez fizičkog odlaska u banku.

Sve na dodir prsta

Zahvaljujući razvoju fintecha, danas se pametnim mobitelom, bez puno komplikacija, može upravljati novcem, dogovoriti kredit ili kupiti prepaid bonove

Prema Forbesu, potrošači vjeruju fintech tvrtkama jer ih je 68 posto spremno koristiti financijske alate koje su razvile netradicionalne (npr. nefinancijske, nebankarske) institucije. Međutim, mnoge fintech aplikacije relativno su nove i ne podliježu istim sigurnosnim propisima kao banke. To ne znači da potrošači ne bi trebali povjeriti svoj novac fintech tvrtkama, to samo znači da je potreban dodatan oprez.

Data centar A1 Hrvatske ima certifikat za sigurnost prilikom plaćanja

Najmoderniji Tier III podatkovni centar u regiji, onaj A1 Hrvatske, dobio je prestižni certifikat za sigurnost – PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). Riječ je o globalno prihvaćenom skupu pravila i postupaka namijenjenim optimiziranju sigurnosti transakcija kreditnim i debitnim karticama te zaštiti vlasnika kartica od zlouporabe njihovih osobnih podataka. PCI DSS zajednički su 2004. godine stvorile četiri velike kompanije za kreditne kartice: Visa, MasterCard, Discover i American Express, a od sada ga ima i A1 podatkovni centar u Zagrebu.

Svaka kompanija koja obrađuje ili pohranjuje podatke o platnim karticama mora se pridržavati strogih pravila PCI standarda bez obzira na količinu ili iznos transakcija. Stoga se PCI DSS odnosi na sve trgovce, izdavatelje i kompanije koje obrađuju platne transakcije, odnosno sve koji su uključeni u obradu kartičnog plaćanja, bez obzira posluju li u cloudu ili su korisnici usluge kolokacije (imaju svoju ICT opremu smještenu u A1 podatkovnom centru).

Dobivanjem ovog certifikata A1 podatkovni centar postao je PCI (Payment Card Industry) usklađeni pružatelj usluga. To znači da u njemu druge kompanije i financijske institucije na siguran način mogu obrađivati i pohranjivati platne transakcije vlasnika kartica. Proces certificiranja provela je londonska konzultantska kompanija OBS Global, međunarodno kvalificirani revizor za sigurnost PCI standarda.

“Financijska industrija zahtjeva najviše standarde sigurnosti i zahvaljujući ovom certifikatu, A1 poslovni korisnici imaju na raspolaganju usluge najviše razine kvalitete u ovom području. Uz postojeće usluge poput kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea, korisnicima podatkovnog centra pouzdan smo digitalni partner za sve sigurnosne izazove u dinamičnom svijetu financija. Ovo nam priznanje puno znači jer je uključivalo vrlo detaljan pregled svih poslovnih sustava i infrastrukture A1 podatkovnog centra, koji su tijekom testiranja dokazali da zadovoljavaju najviše kriterije”, izjavio je Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike u A1 Hrvatska.

Revolut Pay u A1 webshopu

A1 Hrvatska uz pomoć integracije sustava Revolut Pay korisnicima donosi novu opciju plaćanja. Tako je Revolut Pay plaćanje implementirano u A1 webshop i omogućuje privatnim korisnicima obavljanje transakcija u jednom kliku. Ova vrsta plaćanja inovacija je u svijetu financijskih transakcija, a A1 Hrvatska prvi je veliki Revolut Pay partner u Hrvatskoj i prva telekom kompanija koja je integrirala ovaj sustav plaćanja globalno.

68 posto

ljudi spremno je koristiti financijske alate koje su razvile netradicionalne institucije

Ako korisnici kupuju u A1 webshopu putem mobilnih uređaja, odmah se prebacuju na Revolut aplikaciju, a ako koriste računala ili tablet, preskaču se svi nepotrebni koraci i generira se QR kod unutar samog webshopa. Skeniranjem koda u Revolut mobilnoj aplikaciji realizira se transakcija, odnosno plaćanje.

Korisničko iskustvo na webshopu je uz inovativnu funkciju embedded paymenta poboljšano i pojednostavljeno, što pridonosi još manjem napuštanju košarice i odustajanju od kupovine. Unaprijeđena je i sigurnost procesa plaćanja, budući da se podaci ne dijele s trećom stranom odnosno servisima za obradu podataka. Postupak plaćanja u cijelosti se odvija unutar A1 webshopa, bez potrebe da kupci budu preusmjereni na vanjsku stranicu kao kod plaćanja koja inače nalazimo na internetskim trgovinama. Revolut Pay prilikom transakcije osigurava dodatnu razinu sigurnosti, poput enkripcije i dvofaktorske provjere autentičnosti, što pomaže u smanjenju rizika od prijevare ili neovlaštenog korištenja.

Od nedavno je Revolut Pay plaćanje na raspolaganju i korisnicima prepaid bonova koji sada kupnju bona mogu obaviti za manje od 30 sekundi. “Uvođenjem Revolut Paya još smo se jednom potvrdili kao predvodnik u inovacijama na domaćem tržištu. Uz novu, sigurnu, brzu i pouzdanu metodu plaćanja s ciljem unaprjeđenja procesa kupovine dodatno podižemo i zadovoljstvo korisnika. Osim toga, novitetom iz svijeta digitalnih sustava plaćanja, ujedno donosimo još višu razinu sigurnosti”, izjavila je Ivana Marković, glavna direktorica za segment privatnih korisnika A1 Hrvatske.

Sadržaj omogućio A1 Hrvatska

New Report

Close