Evo kako se prijaviti za poticaje na eko automobile od 70.000 kuna, nema više ‘najbržeg prsta’

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2021. u 15:33
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Svi oni koji žele kupiti automobil uz vrlo izdašan poticaj – za električni automobil i automobil na vodik moći dobiti poticaj do 70.000 kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je danas jedinstveni javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila za građane i tvrtke s nikad većim proračunom od 90 milijuna kuna. Zainteresirani imaju rok od 8 dana da prouče poziv i odaberu vozilo za koje traže poticaj, a prijave se započinju primati 10. lipnja u 8 sati.

Kako piše Večernji, prijave će biti moguće podnositi radnim danom (od ponedjeljka do petka) u vremenu od 08:00 do 18:00 sati i subotom u vremenu od 08:00 do 13:00 sati. Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi. Informacija o iznosu iskorištenih sredstava bit će javno dostupna putem mrežne stranice Fonda u cijelom razdoblju trajanja Poziva te će se ažurirati u stvarnom vremenu.

Za razliku od dosadašnjih javnih poziva prijave neće podnositi sami građani i tvrtke već će u njihovo ime prijave Fondu podnositi ovlašteni trgovci, odnosno zastupnici koji su se u posebnom javnom pozivu u svibnju javili i odobreno im je to ovlaštenje. Takvih je odobrenja Fond izdao za 45 zastupnika, koji su prijavili 86 marki vozila i ukupno 541 model vozila koji je dostupan na tržištu i na koji će se moći dobiti državna potpora za kupnju. Podaci o dostupnim vozilima (sve marke i modeli) i prodajnim mjestima bit će javno dostupni na posebnoj web stranici Fonda koja će ovih dana biti aktivna.

Dakle, više nema famoznog “najbržeg prsta”, ali svi oni koji žele kupiti automobil uz vrlo izdašan poticaj – za električni automobil i automobil na vodik moći dobiti poticaj do 70.000 kuna, za plug-in hibrid koji ispušta do 50 g/km CO2 do 40.000 kuna, a za električni moped, motocikl i četverocikl do 20.000 kuna, a sve uz uvjet da je iznos poticaja do visine 40 posto prodajne cijene vozila – najbolje je da što prije izaberu i kod trgovaca dogovore kupnju kako bi ih oni već 10. lipnja mogli prijaviti jer će se poticaji odobravati do ispunjenja budžeta od 90 milijuna kuna.

Što treba napraviti zainteresirani građanin ili tvrtka kako bi se prijavila na javni poziv za poticaje? Prijavitelj treba odabrati vozilo (popis dostupnih modela po prodajnim mjestima bit će dostupan na webu Fonda), pripremiti obveznu dokumentaciju (popis će biti objavljen u Javnom pozivu) te kontaktirati ili posjetiti prodajno mjesto kako bi na vrijeme dobio sve informacije vezano za kupnju. Putem prodajnog mjesta potrebno je izvršiti “rezervaciju”, koja se ostvarujem unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem obvezne dokumentacije u aplikaciju koja će biti dostupna samo ovlaštenim prodavateljima. Uspješna rezervacija rezultira “potvrdom” na kojoj su ispisani uneseni podaci te upute za plaćanje “predujma”. Obvezni minimalni predujam iznosi 7% traženih sredstava Fonda (za fizičke osobe maksimalno 4900 kuna, a za pravne 28.000 kuna).

Komentirajte prvi

New Report

Close