Električni roboti-rudari prepolovit će vrijeme za povrat investicije

Autor: Darko Bičak , 04. travanj 2022. u 22:01
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

DOK-ING proizveo jedinstvenu flotu daljinsko upravljivih strojeva.

Iako je uslijed rata u Ukrajini i općih izbora u Srbiji vijest o prošlotjednoj tragediji u srpskom rudniku u Aleksincu kada je poginulo osam rudara, a 50-ak je ozlijeđeno, prošla pomalo ispod radara, i ona pokazuje koliko je tehnologija, kakvu razvija zagrebačka tvrtka DOK-IING, bitna u rudarstvu. Upravo jučer je Vjekoslav Majetić, osnivač i direktor DOK-INGA je u sjedištu tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku predstavio, na svjetskoj premijeri, novu inovativnu električnu robotsku flotu za podzemno rudarenje.

Jedina u svijetu

“Naša nova rudarska flota iznimno je inovativna te jedina u svijetu omogućuje mehanizaciju eksploatacije rude iz ultra niskih proizvodnih panela. Kreirali smo razvili i proizveli ovu tehnološki iznimno naprednu, snažnu i produktivnu električnu flotu jedinstvenih strojeva koji zahvaljujući svojoj visini od samo 65 centimetara ulaze u najniže rudnike svijeta. Već je trend da se ljudi u rudniku zamjenjuju tehnologijom, zbog sigurnosti i profitabilnosti, a u narednom razdoblju će to biti još istaknutije i mi imamo odgovor na to”, kazao je Majetić.

Luka Petro, voditelj projekta rudarstva u DOK-ING-u, kazao je da im je nit vodilja bila smanjiti rizik za ljude i spašavanju ljudskih života u opasnim sektorima kakvi su razminiranje i rudarstvo.

“Mnogima je nevjerojatno kako je jedna mala tvrtka uspjela plasirati svoje proizvode za razminiranje u 40 zemalja svijeta i postati lider u tom sektoru. Prije 20 godina smo krenuli i u rudarstvo jer smo, kao i kod razminiranja, željeli smanjiti rizik za ljude koji tu rade. S druge strane, željeli smo donijeti inovacije u ovaj sektor koji će dati sigurnost ljudima i dodatnu profitabilnost tvrtkama koje ih koriste”, kazao je Petro.

Ovog puta je predstavljena nova tehnologija pod radnim nazivom Narrow Reef Equipment (NRE) koji podrazumijeva nešto, kako sami ističu, do sada neviđeno u rudarstvu. “Oprema funkcionira u uvjetima gdje su okna minimalne visine, ima električni pogon što znači da nema zagađivanja tog osjetljivog prostora, a najznačajnije je da je daljanski upravljana što znači da operater upravlja sa sigurne udaljenosti”, navodi Petro. NRE flota, rečeno je, rudarskim kompanijama povećava produktivnost i koncentraciju rude te smanjuje kapitalna ulaganja i operativne troškove.

Primjenom NRE opreme i mehanizacijom proizvodnje iz ultraniskih profila, rudnici mogu smanjiti svoja kapitalna ulaganja za do 35% uz operativne troškove niže i do 30%, što skraćuje vrijeme povrata investicije s 11 na 5 godina.

Već na testnom radu

Damir Krstičević, bivši ministar obrane i savjetnik premijera, istaknuo je na događanju da i MORH, Vlada i čitava hrvatska država daju svesrdnu podršku tehnološkim tvrtkama poput DOK-ING-a, koji su svjetski lideri u naprednim robotskim sustavima za civilnu i vojnu primjenu. Projekt je, prije svega, razvijen za potrebe rudnika platine u Africi, ali ističu da je plan da se koriste i u novim rudnicima litija koji se već otvaraju ili će se tek razvijati. Iako o konkretnim planovima u regiji u DOK-ING-u ne govore, jasno je da tu ozbiljno računaju i na susjednu Srbiju koja ima velike planove razvoje rudnika litija na zapadu zemlje u suradnji s Rio Tintom, a što je vjerojatno samo privremeno, stavljeno u mirovanje zbog velikih prosvjeda proteklih mjeseci i općih izbora koji su se održali prekjučer.

Petro pojašnjava da se NRE projekt razvijao 10-ak godina i da je imao svoje faze kad je bilo nerealnih očekivanja, ali isto tako kad se razmišljalo i o odustajanju od njega. Istovremeno s javnom svjetskom premijerom u Zagrebu, flota NRE-a je u završnom testnom radu u jednom rudniku u Južnoafričkoj Republici. Štoviše, i tri stroja s premijere će već do kraja tjedna krenuti na put za još jednog kupca u Africi.

Jedini potencijalni nedostatak ove tehnologije je da je u pravilu teže primjenjiva u postojećim rudnicima koji imaju kopove napravljene za transport i rad u nekim starijim standardima, dok su ovi strojevi ipak fokusirani na tehnologije vađenja platine i litija i nove rudnike koji se u tim tehnologijama razvijaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close