E-račun osigurava uštede gradovima i pomaže očuvanju okoliša

Autor: Marta Duić , 24. rujan 2015. u 21:59
Korisnici e-računa svoje račune mogu platiti putem internetskog bankarstva ili karticama/FOTOLIA

Izdavateljima računa omogućeno je da papirnati račun pretvore u elektronički i proslijede ga korisniku.

Hrvatski Telekom odnedavno je u ponudu uveo uslugu e-računa – EBPP (electronic bill presentment and payment), namijenjenu svim tvrtkama koje svojim privatnim korisnicima šalju papirnate račune ili uplatnice. E-račun je elektronički dokument istovjetan papirnatom računu, dok je EBPP usluga putem koje HT omogućava izdavateljima da na jednostavan način svoje papirnate račune ili uplatnice pretvore u elektronički dokument koji potom dostavljaju svojim korisnicima.

Riječ je o usluzi koja spaja već postojeći sustav izdavatelja računa s njihovim korisnicima. Izdavateljima računa omogućeno je da papirnati račun jednostavno pretvore u elektronički kojeg korisnici dobivaju u svoj sandučić na portalu Svi računi, a dodatno se može prosljeđivati u internetsko bankarstvo i na e-mail adresu. Korisnici e-računa svoje račune mogu platiti putem internetskog bankarstva, debitnim i kreditnim karticama ili s pomoću usluge foto plaćanja slikanjem barkoda na portalu Svi računi. Glavna prednost korištenja usluge za izdavatelje računa je ušteda jer nema troškova kupnje, tiskanja te slanja računa.

 

Hleb

Građani će moći znatno jednostavnije plaćati račune, a mi ćemo smanjiti troškove izdavanja

S ovom uslugom nema pogrešnih uplata jer primatelj e-računa dobiva unaprijed popunjen nalog za plaćanje, računi na odredište stižu brže, a izdavatelj u svakom trenutku zna njihov status – koliko je poslano, kome i sl. Uz Rijeku, Split, Garešnicu, Varaždin te Svetog Ivana Zelinu, i Koprivnica je također prepoznala prednosti ove usluge te je Gradsko komunalno poduzeće Komunalac započelo s korištenjem e-računa. "Vjerujemo da će se uvođenje usluge e-računa pokazati obostrano dobrim potezom, i za građane Koprivnice i za gradske tvrtke unutar Komunalca. Građani će moći znatno jednostavnije plaćati račune, a mi ćemo smanjiti troškove koje imamo prilikom kreiranja, izdavanja i slanja papirnatih računa.

 Nije zanemariv niti pozitivan utjecaj na okoliš koji je posljedica smanjene potrošnje papira. Usluga e-računa dio je projekta E-grad koji provodimo u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom te u sklopu tog projekta planiramo daljnju informatizaciju gradskih tvrtki, a konačni cilj je smanjenje papirnate dokumentacije", izjavila je Maja Hleb, predsjednica Uprave Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac. Korištenje usluge za krajnjeg korisnika potpuno je besplatno, a vrlo važan aspekt je i sigurnost jer su svi podaci smješteni u podatkovnom centru HT-a, u skladu s najvišim sigurnosnim standardima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close