E-kolica pomažu voziti i znaju kad treba kočiti

Autor: Ivan Tominac , 12. rujan 2019. u 21:59
Senzori mjere brzinu, ubrzanje..., a elektropogon smanjuje i trud guranja

Senzori u telefonima mjere brzinu i ubrzanje kolica, procjenjujući površinu po kojoj voze.

Njemačka tehnološka kompanija Bosch početkom 2020. ulazi na tržište dječjih kolica kojem donosi sustav sa sveobuhvatnim rasponom značajki visoke tehnologije, uvažavajući sigurnost i udobnost kao dva kriterija odabira.

"Sustav električnih kolica sjedinjuje vještine i znanje cijelog poduzeća. Na sustav smo primijenili istu rigoroznu tehnologiju i norme kvalitete koje primjenjujemo na sektor automobila, uključujući ispitivanja s pomoću zračnih tunela", izjavio je dr. Stefan Hartung, član upravnog odbora i predsjednik Boscheva poslovnog područja Mobility Solutions. Bluetooth tehnologijom kroz aplikaciju korisnik sustav povezuje s pametnim telefonom.

Njome se prikazuje napunjenost odvojive baterije i pravovremeno upozorava korisnike da je napunjenost baterije slaba. Ako je uspostavljena Bluetooth veza s telefonom roditelja, pojavit će se i upozorenje ako netko pokuša odvesti kolica. 

Senzori u telefonima mjere brzinu i ubrzanje kolica, procjenjujući površinu po kojoj voze. Zahvaljujući preciznom algoritmu na putu uzbrdo motori automatski pomažu gurati kolica, a nizbrdo pomažu s kočenjem.

Ako roditelji puste kolica, kočnica motora sprečava da se otkotrljaju bez nadzora, a elektromehanička brava aktivira ručnu kočnicu.

Boschevo korisničko ispitivanje pokazalo je da sustav e-kolica može unaprijediti držanje roditelja, jer je s takvim sustavom potrebno puno manje truda za guranje kolica, a elektro pogon s automatskim kočenjem znatno smanjuje naprezanje leđa.

Komentirajte prvi

New Report

Close