Dubrovnik postaje centar za stručnjake i inovatore

Autor: Marta Duić , 06. travanj 2016. u 22:01
Prošlogodišnje radionice u sklopu CityOS konferencije koja je iznjedrila dva studentska startupa

Prošlogodišnja četiri projekta za pametni grad ponukali su DURA-u na Smart City Startup Conference 2016.

Razvojna agencija grada Dubrovnika (DURA)  lani u svibnju organizirala je prvu CityOS konferenciju, radionice i Hackathon s ciljem promocije koncepta pametnog grada među programerima, inženjerima, hakerima, stvarateljima, arhitektima i gradskim službenicima. Već četiri mjeseca nakon toga implementiran je prvi Smart City projekt koji su razvili dubrovački startupi. Poučeni lanjskim uspjehom, DURA i ove godine u partnerstvu s CityOS timom nastavlja s istom praksom i organizacijom Smart City Startups Conference 2016 od 9. do 17. travnja na kojem će okupiti najpoznatije svjetske inovatore i stručnjake u području pametnih gradova.

Najboljima 'pilotiranje'
Smart City Startups Conference 2016 trajat će pet dana, a čini ga više konferencija, radionice i Hackathon. Kao i lani, cilj je prenijeti znanje te motivirati programere i druge građane da pokušaju izraditi svoje rješenja koristeći najnoviju dostupnu tehnologiju. Na natjecanju Hackaton mladi inženjeri će predstaviti ideje i aplikacije, a najbolji će imati priliku dovršiti ideju i 'pilotirati' u Dubrovniku. ˝Lani smo na konferenciji imali devet govornika i pedesetak posjetitelja, a ove godine smo taj broj povećali na 11 govornika i očekujemo više od 100 posjetitelja. Nadamo se će se ta očekivanja biti točna, jer bi to zapravo bio pravi dokaz dobre prakse, a za nas najveća nagrada.

Usto, nakon prošlogodišnjeg Hackathona osnovane su dvije nove IKT tvrtke u Dubrovniku, nakon čega započeli s radom na četiri projekta od velike važnosti za grad, u skladu sa Strategijom razvoja pametnog grada Dubrovnika. Projekti su uspješno implementirani i trenutno u fazama ispitivanja ili nadogradnje˝, doznajemo iz DURA-e. Iz DURA-e izdvajaju kako ove godine dolaze i govornici iz SAD-a kako bi mladima predstavili najnovije tehnologije koje se koriste u proizvodima i projektima baziranim na uređajima koji koriste internet stvari (IoT). Neki od govornika su Alicia Gibb, osnivačica Open Source Hardware Association, Sheba Najmi, glavna dizajnerica Yahoo! Maila, Tea Žakula, voditeljica laboratorija energetske učinkovitosti na Sveučilištu u Zagrebu, Vadim Smakhtin, suosnivač Mathrioshka, tvrtke koja se bavi data-driven dizajnom.  

Ističu kako  je specijalni govornik na ovogodišnjoj konferenciji Nathan Seidle, CEO velike američke tvrtke SparkFun Electronics koja se bavi proizvodnjom IoT uređaja. ˝Osnovni cilj konferencije je prenijeti znanje o najnaprednijim IoT tehnologijama, ali i indirektno utjecati na razvoj malog poduzetništva, posebno u IKT sektoru. Valja spomenuti i ostale prednosti, poput održivosti, očuvanja okoliša, optimizacije procesa, automatizacije i povećanja kvalitete života općenito te usluga grada˝, napominju iz DURA-e.

Modularna rješenja
Kao pozitivan utjecaj lanjske konferencije ističu poboljšanje usluga pružanja informacija o gradu turistima, smanjenje CO i drugih štetnih plinova te optimizaciju potrošnje vode. Projekti Du card, Smart park i Smart parking koji su nastali nakon prošlogodišnje konferencije svakako su doprinijeli pozicioniranju Dubrovnika u sam vrh pametnih gradova. ˝Ljepota usvojenih rješenja je njihova modularnost, što znači da će kroz konstantnu nadogradnju uvijek moći pratiti najnovije trendove iz svijeta tehnologije. Ove godine se nadamo nastanku novih mladih tvrtki i novih rješenja˝, poručuju iz DURA-e. 

Komentirajte prvi

New Report

Close