Dragan Primorac: Imamo dobre vijesti o novom soju virusa

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2021. u 09:17
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Znanstvenici s King’s Collegea i Harvarda su objavili vrlo zanimljive rezultate istraživanja vezano uz Britansku varijantu SARS-CoV-2 virusa B1.1.7 od koje svi strahuju gdje su prikazali potpuno nove spoznaje vezane uz širenje, moguće ponovljene infekcije, ali i simptome ovog soja.

“Njihovo je istraživanje pokazalo da ovaj britansko soj ne dovodi do teže kliničke slike kao što se ranije mislilo. To je vrlo važan podatak. Također su, analizirajući velik broj uzoraka, primijetili su da je oko 0,7 % šansa za moguću reinfekciju, što je jako dobro. Otkrili su da je mogućnost širenja ovog soja svega 35% veća od onog što se mislilo ranije kada se govorilo o 70%. I to su te dobre vijesti. Osjećamo se sve sigurnije i stabilnije”, rekao je Dragan Primorac za HTV.

“Važno je za istaknuti da ovaj virus zbog svog velikog genoma i mogućnosti popravljanja tih mutacija nema veliki broj mutacija kao npr. virus gripe, i to je prednost o kojoj treba govoriti”, poručio je istaknuvši da uvijek treba biti oprezan, ali da nam ove nove informacije koje su objavljene daju veći osjećaj sigurnosti nego što je to bilo prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close