Dolazak Facebookova novca dignuo bitcoin na 9000 dolara

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2019. u 12:12
Za ovu godinu bitcoin bilježi 140 posto rasta, Foto: REUTERS

Najpopularnija kriptovaluta na najvišoj cijeni u više od godinu dana.

Špekulacije da je Facebook na pragu uvođenje vlastite kriptovalute dale su dodatno gorivo usponu bitcoina koji je prvi put nakon više od godinu dana prešao razinu od 9000 dolara. Prema podacima CoinMarketCapa, najpopularnijom kriptovalutom u ponedjeljak nakon 15 sati trgovalo se po 9285 dolara što je 1,7 posto više nego prethodnog dana.

Govorkanja na tržištu

Kako navodi CoinDeskov indeks cijene bitcoina, njegova vrijednost u posljednja 24 sata dosegla je i 9381 dolar. Samo za ovu godinu bitcoin je u plusu 140 posto. Valja naglasiti kako ovako visoko ta kriptovaluta nije bila od svibnja 2018. godine. Jednogodišnji cjenovni maksimum zasluga je govorkanja na tržištu digitalnih valuta da će Facebook možda već danas lansirati vlastitu kriptovalutu.

Nekoliko američkih tehnoloških portala prenijelo je tu vijest, a jedan čak tvrdi da će zaposlenici najveće društvene mreže moći dobivati plaću u digitalnoj valuti, prenosi CNBC. Podsjetimo, prijašnji napisi govorili su da će korisnici Facebooka i platformi u njegovu vlasništvu – Instagrama i WhatsAppa – koristiti tu digitalnu valutu za međusobnu razmjenu dobara, ali će je moći mijenjati i za dolare.

Priključenje i AT&T-a

Analitičari ističu kako je uključenje velike kompanije poput Facebooka pomoglo u podizanju optimizma na tržištu kriptovaluta. Naime, dalo je određeni legitimitet industriji koju bije glas popularnosti u kriminalnim krugovima, špekulativne trgovine i nedostatka regulative.

Facebooku se priključio i telekomunikacijski div AT&T najavom da će početi prihvaćati transakcije u kriptovalutama u partnerstvu sa 
 BitPayjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close