Smart Industry
Smart Industry

Do kraja desetljeća 90 posto malih i srednjih tvrtki treba biti digitalno zrelo

U Šibeniku započela konferencija Poslovnog dnevnika o pametnim tehnologijama.

Marija Crnjak
13. listopad 2023. u 06:33
Konferencija je, zahvaljujući velikom interesu, postala još sadržajnija/H. Jelavić/PIXSELL

Na razini Europske unije do kraja ovog desetljeća cilj je stvoriti još 20 milijuna ICT stručnjaka, uz postotnu izjednačenost žena i muškaraca, dosegnuti digitalnu zrelost za 90 posto SME tvrtki, udvostručiti broja “jednoroga”, ali i postići da u sklopu tehnološkog napretka 75 posto EU tvrtki koristi “oblak” i umjetnu inteligenciju.

Koliko su Hrvatska i zemlje regije daleko od tih ciljeva i što im stoji na putu ostvarenja te što treba poduzeti da se kroz pametne tehnologije transformira ekonomija i društvo pitanja su koja će razmatrati sudionici Smart industry konferencije koja se održava u organizaciji Poslovnog dnevnika u Šibeniku.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika istaknuo je da je u gradu postavljeno 20 kilometara optike i 240 pametnih kamera/H. Jelavić/PIXSELL

Ključan razvoj
“Za Hrvatsku je ključan razvoj pametnih rješenja i digitalizacije, a na Poslovnom dnevniku je da aktivno pridonesemo razvoju društva i gospodarstva u tom smjeru. To je cilj naše konferencije na kojoj se nadam da ćemo mnogo naučiti i umrežiti se”, kazao je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Poslovni dnevnik projekt Smart industry provodi od 2020. godine, gdje kroz povezivanje kompanija predvodnica pametne industrije s korporativnim sektorom, javnom upravom i vodećim obrazovnim institucijama potiče istraživačke i inovacijske aktivnosti te digitalnu transformaciju ekonomije i društva u cjelini.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta istaknuo je kako odabir Šibenika nije slučajan za održavanje ovakvih konferencija, budući da Grad ima niz projekata u smart industry. Među zadnjim primjerima je postavljanje 20 kilometara optike i postavljanje 240 pametnih kamera u gradu.

Kreiranje strategija
Svrha pametnih industrija je olakšati i ubrzati digitalnu transformaciju kompanija, a cilj projekta Smart industry je i kroz njihovu umreženost s javnim i korporativnim sektorom razviti ekosustav suradnje svih dionika.

U godini u kojoj smo na pragu 5.0 industrijske revolucije, pametnog gospodarstva koje se temelji na umjetnoj inteligenciji, kooperativnim sustavima i BlockChain infrastrukturi, projekt Smart industry podignut je na regionalnu razinu, a konferencija je, zahvaljujući velikom interesu, postala još sadržajnija, privukla utjecajne govornike iz inozemstva te postala neizostavno mjesto kreiranja novih strategija i poslovnih prilika.

Boris Debić, predavač o umjetnoj inteligenciji na ZŠEM-u i Luxembourg School of Business, tehnolog sa 25 godina iskustva u Silicijskoj dolini i 15 godina u Googleu pojasnio je povijest razvoja umjetne inteligencije koja je temelj pametne industrije, a unaprijedit će mnoge procese u gospodarstvu i životu.

New Report

Close